Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Ο χορός των πλανητών


Εαρινή συμφωνία
 Φεγγάρι κι άλλοι τέσσερις πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν στον ουρανό.
 Η παρέλαση πλανητών στον ουρανό πριν την αυγή, ξεκινώντας από τις 23 Απριλίου.
Με επικεφαλής το φεγγάρι και τέσσερις ακόμη πλανήτες να ακολουθούν αρχής δε γενομένης από τις 23 Απριλίου μία σπάνια σύνοδος πλανητών θα δημιουργηθεί στον ουρανό και θα είναι μάλιστα ορατή και με γυμνό μάτι.




Συγκεκριμένα, ο Άρης, ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Κρόνος θα εμφανίζονται παρατεταγμένοι σε μία ευθεία γραμμή πάνω από τον ορίζοντα στα νοτιοανατολικά. Ο Άρης, η Αφροδίτη, ο Δίας και ο Κρόνος θα είναι όλοι ορατοί ευθυγραμμισμένοι στον ουρανό για πρώτη φορά από το 947 μ.Χ.
«Αυτή η πλανητική ευθυγράμμιση είναι τόσο ιδιαίτερη που θα πρέπει να περιμένουμε άλλα χίλια χρόνια για να συμβεί ξανά αυτό, είπε ο Andre Clayden, διευθυντής παρατηρήσεων στο Αστεροσκοπείο Springbrook στο Κουίνσλαντ.
"Το πιο υπέροχο πράγμα σε αυτό είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράσεις ακριβό εξοπλισμό."
Η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Κρόνος, είναι γείτονες του νυχτερινού ουρανού από τα τέλη Μαρτίου και στις 4 και 5 Απριλίου, ήρθαν πολύ κοντά μεταξύ τους, ήρθε και ο Δίας 

Στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο, οι πλανήτες εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλο, αν και στην πραγματικότητα απέχουν μεταξύ τους δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα.



Οι πλανήτες θα είναι πιο ορατοί στο βόρειο ημισφαίριο μια ώρα με 45 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Το φεγγάρι θα παραμείνει πάνω από τον ορίζοντα μέχρι τις 29 Απριλίου, αλλά οι τέσσερις πλανήτες θα παραμείνουν στην κοσμική τους γραμμή μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όπου θα μπεί στην παρέλαση και ο Ερμής.
Τον Μάιο,  θα δούμε τον Άρη και τον Δία να ενώνονται»

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας θα βρίσκονται επίσης στο οπτικό πεδίο στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια της ευθυγράμμισης. Ο Ουρανός θα βρίσκεται ανάμεσα στον Ερμή και τον Άρη και θα είναι ορατός σε περιοχές χωρίς μεγάλη φωτορύπανση. Ίσως είναι δυνατό να το δούμε με γυμνό μάτι σε έναν αρκετά σκοτεινό ουρανό, αλλά τα κιάλια θα βοηθήσουν στην παρατήρησή του. 


Ο Ποσειδώνας θα χρειαστεί ένα τηλεσκόπιο για να το δούμε

Οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις συμβαίνουν όταν οι τροχιές των πλανητών τους φέρνουν στην ίδια περιοχή του ουρανού, όπως προβάλλονται από τη Γη. Αυτές οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις δεν είναι σπάνιες, αλλά δεν συμβαίνουν τακτικά.
Ο αστερισμός της Λύρας είναι εύκολα αναγνωρίσιμος από το λαμπρό αστέρι του Vega και τέσσερα άλλα αστέρια που σχηματίζουν ένα κανονικό τετράπλευρο

Στην μεγάλη παράσταση του ουρανού θα λάβουν μέρος και  ο χορός των Λυρίδων ,η πρώτη σημαντική βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, θα κορυφωθούν φέτος στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 22 Απριλίου προς χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου.
Φαινομενικά ανήκουν στον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (‘Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.
Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α.Θάτσερ. 
Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.


Οι skygazer θα μπορούν επίσης να δουν την ετήσια βροχή μετεωριτών Lyrid που θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 29 Απριλίου.
Skywalkers and skygazers ενωθείτε, σε ένα ταξίδι γύρω απο τον Ηλιο.



Voici 3 bonnes raisons d’observer le ciel en avril


2 σχόλια:

  1. What's Up: April 2022
    April 2022 skywatching highlights: Two planetary pairings make April mornings special – Mars and Saturn, and Venus and Jupiter. Plus a special "double star" to look for in the Big Dipper.
    https://solarsystem.nasa.gov/skywatching/home/

    ΑπάντησηΔιαγραφή