Σάββατο 9 Απριλίου 2022

"Wall Fire"





Ένα «φαράγγι φωτιάς» άνοιξε στον Ήλιο, στις 3/4/22 | Τ
τουλάχιστον 20.000 χλμ σε βαθος και 264,000 χλμ σε μήκος ή 20 Γαίες, και πάνω από 13.000 φορές πιο βαθυ από το Grand Canyon της Γης.
Η αναχωρούσα ηλιακή κηλίδα AR2975, παράγοντας μια ηλιακή έκλαμψη μακράς διάρκειας κατηγορίας M4 . Αν και η ηλιακή κηλίδα δεν ήταν ακριβώς στραμμένη προς τη Γη, μπορεί να είχε εκτοξεύσει κάποια συντρίμμια προς την κατεύθυνση μας:
Νήματα πλάσματος διέφυγαν από ένα πύρινο φαράγγι που άνοιξε στην επιφάνεια του ήλιου την Κυριακή (3 Απριλίου) απελευθερώνοντας ισχυρά ρεύματα μαγνητισμένου ηλιακού ανέμου.
Σύμφωνα με το Space Weather, το «φαράγγι φωτιάς» είναι τουλάχιστον 12.400 μίλια (20.000 χιλιόμετρα) σε βάθος και 10 φορές μεγαλύτερο (ή ολοκληρο το φαραγγι οπως φαινεται στο βιντεο, ειναι 264,000 χλμ σε μηκος ή 20 Γαίες).
Η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι δύο «εκρήξεις νήματος» σημειώθηκαν στο νότιο-κεντρικό τμήμα του ήλιου . Οι δορυφόροι στο ακραίο υπεριώδες τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και τα επίγεια τηλεσκόπια που ήταν εξοπλισμένα για να παρατηρούν στα υπέρυθρα μήκη κύματος που μεταφέρουν τη θερμότητα ήταν και τα δύο σε θέση να δουν τις εκρήξεις.
Το πρώτο νήμα εκτοξεύτηκε από τον Ήλιο την Κυριακή (3 Απριλίου) περίπου στις 11 π.μ. EDT (15:00 GMT). Ακολούθησε το δεύτερο τη Δευτέρα (4 Απριλίου) περίπου στις 5 μ.μ. EDT (2100 GMT).
Και οι δύο εκρήξεις συνοδεύτηκαν από στεμματικες εκτοξεύσεις μάζας (CMEs), εκρήξεις φορτισμένου πλάσματος από το ανώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου ή τη κορώνα, 
  
Όταν μια CME χτυπά τη Γη , μπορεί να προκαλέσει όλεθρο με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη, προκαλώντας γεωμαγνητική καταιγίδα.
Οι ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να διαταράξουν τις δορυφορικές συνδέσεις και να βλάψουν τα ηλεκτρονικά μέσα σε τροχιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι καταιγίδες μπορούν ακόμη και να διαταράξουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφος. 
Από την άλλη πλευρά, οι γεωμαγνητικές καταιγίδες συχνά δίνουν στη Γη ένα εντυπωσιακο σέλας.
Η CME που σχετίζεται με την έκρηξη της Κυριακής εφτασε στη Γη περίπου στις 10 π.μ. EDT (1200 GMT) την Τετάρτη (6 Απριλίου) και πιθανότατα θα πυροδοτήσει μόνο μια ήπια γεωμαγνητική καταιγίδα, επιπέδου G1 ή G2 σε κλίμακα πέντε σημείων, ανέφερε το Met Office. 
Οι μετεωρολόγοι του διαστήματος δεν γνωρίζουν ακόμη εάν το CME που παρήχθη από την έκρηξη της Δευτέρας θα χτυπήσει τον πλανήτη, πρόσθεσε 
Ωστόσο τα πολικά φώτα (σελας) είναι πιθανό να ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες, 

Σελας 2.4.22

Δεδομένου ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι το πιο αδύναμο πάνω από τους πόλους, τα μαγνητισμένα σωματίδια από τις CME διεισδύουν βαθύτερα στην ατμόσφαιρα της Γης σε αυτές τις περιοχές. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των ηλιακών σωματιδίων και εκείνων στην ατμόσφαιρα, προκαλεί τότε τις πολύχρωμες λάμψεις.
Σύμφωνα με το Met Office, το γεωμαγνητικό περιβάλλον της Γης πιθανότατα θα γίνει πιο ήσυχο τις επόμενες ημέρες από την υπερδραστήρια ηλιακή κηλίδα που είναι υπεύθυνη για μια πρόσφατη έκρηξη δραστηριότητας, γιατί έχει περιστραφεί μακριά από τη θέση που εχει κατεύθυνση προς τη Γη.

Συνολικά, η ηλιακή δραστηριότητα είναι επί του παρόντος σχετικά υποτονική καθώς ο ήλιος μόλις πρόσφατα άρχισε να ξυπνά από ένα παρατεταμένο ηλιακό ελάχιστο, μια φάση στον 11ετή κύκλο δραστηριότητάς του με ελάχιστες ηλιακές κηλίδες. Η ηλιακή δραστηριότητα πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. 


Ο νέος 11ετής κύκλος δραστηριότητας του Ηλιου ξεκίνησε το 2020, ο οποίος είναι ο 25ος από τότε που άρχισε η καταμέτρηση από τους επιστήμονες το 1755, αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούλιο του 2025, όταν προβλέπεται να έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια του Ήλιου 115 ηλιακές κηλίδες (συν/πλην δέκα).

Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε αναμονή για ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 11 χρόνια περίπου, όταν η δραστηριότητα του Ήλιου βρίσκεται στην κορύφωσή της και το μαγνητικό πεδίο του αναποδογυρίζει, με αποτέλεσμα ο βόρειος και ο νότιος πόλος να αλλάζουν θέσεις.

Το πορτρέτο της ηλιακής κηλίδας
αρκετά μεγάλης για να χωρέσει τη Γη, τράβηξε το μεγαλύτερο παρατηρητήριο του Ήλιου, το νέο αμερικανικό ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K.Inouye Solar Telescope (DKIST) που βρίσκεται στη Χαβάη.


Ένα μαγνητικό νήμα ηλιακού υλικού εξερράγη με θεαματικό τρόπο στην επιφάνεια του ήλιου στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το νήμα μήκους περίπου 320.000 χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από την ατμόσφαιρα του ήλιου, αφήνοντας πίσω κάτι που να μοιάζει με ένα φαράγγι φωτιάς.

Η αντίστροφη μέτρηση αναμένεται σε δύο με τρεις μήνες , όταν το μητρικό μας άστρo θα βρίσκεται στο μέσο του λεγόμενου ηλιακού μέγιστου, και στο διάστημα εκείνο ο κίνδυνος γεωμαγνητικών καταιγίδων αυξάνεται κατά πολύ.

Καθώς η δραστηριότητα στον Ήλιο αυξάνεται, αυξάνονται και τα φαινόμενα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξέσπασε στον Ήλιο μια μαγνητική πυράκτωση ηλιακού υλικού. 200.000 μίλια πυράκτωσης άφησαν στο πέρασμά τους κάτι που μοιάζει με ένα φαράγγι φωτιάς!




Αυτή η εικόνα δείχνει τη θέση των ανιχνευτών Voyager 1 και Voyager 2 της NASA, έξω από την ηλιόσφαιρα, μια προστατευτική φυσαλίδα που δημιουργήθηκε από τον Ήλιο που εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την τροχιά του Πλούτωνα. Το Voyager 1 διέσχισε την ηλιόπαυση, ή την άκρη της ηλιόσφαιρας, τον Αύγουστο του 2012. Κατευθυνόμενος προς διαφορετική κατεύθυνση, το Voyager 2 διέσχισε ένα άλλο μέρος της ηλιόπαυσης τον Νοέμβριο του 2018. Μία από τις παρακάτω σχολιασμένες εικόνες δείχνει γραμμές ροής πλάσματος τόσο εντός όσο και εκτός του ηλιόπαυση.

Η ηλιόσφαιρα είναι η μαγνητόσφαιρα , η αστρόσφαιρα και το πιο εξωτερικό ατμοσφαιρικό στρώμα του Ήλιου . Παίρνει το σχήμα μιας τεράστιας περιοχής του διαστήματος που μοιάζει με φυσαλίδες . Με όρους φυσικής πλάσματος, είναι η κοιλότητα που σχηματίζεται από τον Ήλιο στο περιβάλλον διαστρικό μέσο . Η «φυσαλίδα» της ηλιόσφαιρας «φουσκώνεται» συνεχώς από το πλάσμα που προέρχεται από τον Ήλιο, γνωστό ως ηλιακός άνεμος . Έξω από την ηλιόσφαιρα, αυτό το ηλιακό πλάσμα δίνει τη θέση του στο διαστρικό πλάσμα που διαπερνά τον Γαλαξία . Ως μέρος του διαπλανητικού μαγνητικού πεδίου , η ηλιόσφαιρα προστατεύει τοΗλιακό Σύστημα από σημαντικές ποσότητες κοσμικής ιοντίζουσας ακτινοβολίας ; Ωστόσο, οι μη φορτισμένες ακτίνες γάμμα δεν επηρεάζονται. Το όνομά του πιθανότατα επινοήθηκε από τον Alexander J. Dessler , ο οποίος πιστώνεται με την πρώτη χρήση της λέξης στην επιστημονική βιβλιογραφία το 1967. Η επιστημονική μελέτη της ηλιόσφαιρας είναι ηλιοφυσική , η οποία περιλαμβάνει διαστημικό καιρό και διαστημικό κλίμα .

Ρέοντας ανεμπόδιστα μέσα από το Ηλιακό Σύστημα για δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ο ηλιακός άνεμος εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την περιοχή του Πλούτωνα , μέχρι να αντιμετωπίσει το «τερματικό σοκ», όπου η κίνησή του επιβραδύνεται απότομα λόγω της εξωτερικής πίεσης του διαστρικού μέσου. Το "ηλιοθήκη", είναι μια ευρεία μεταβατική περιοχή μεταξύ του σοκ τερματισμού και της απώτατης άκρης της ηλιόσφαιρας, της "ηλιόπαυσης". Το συνολικό σχήμα της ηλιόσφαιρας μοιάζει με αυτό ενός κομήτη . είναι περίπου σφαιρικό στη μία πλευρά, με μια μακριά ουρά απέναντι, γνωστή ως "ηλιοουρά".

TΟ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» καλλιτεχνική απεικόνιση


Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στείλουν τον «ΟΔΥΣΣΕΑ » να μελετήσει την ηλιόσφαιρα – την περιοχή του χώρου που επηρεάζεται από τον Ήλιο και το μαγνητικό πεδίο του – από μια μοναδική πολική τροχιά. Τα όργανα του διαστημικού σκάφους επί του σκάφους μετρούν τα πεδία του Ήλιου και τα σωματίδια, υπεριώδειςς ακτίνες Χ και ακτίνες γάμμα.

Ημέρα εκτόξευσης 10.6.1990

Επιτεύγματα: Ο Οδυσσέας ήταν η πρώτη αποστολή για να ερευνήσει το διαστημικό περιβάλλον πάνω και κάτω από τους πόλους του Ήλιου μας.
Αιώνιος ταξιδιώτης έγινε το διαστημικό σκάφος Οδυσσέας!Ο Οδυσσέας περιφερόταν γύρω από τον ήλιο πάνω από 18 χρόνια, σχεδόν όσο και ο ομηρικός Οδυσσέας, και δεν θα γυρίσει πίσω στη Γη. Θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σαν ένας «κομήτης» κατασκευασμένος από τον άνθρωπο. «Κάθε φορά πουκάποιος από εμάς θα ψάχνει στα επόμενα χρόνια, ο Οδυσσέας θα είναι εκεί, να περιστρέφεται σιωπηλά γύρω από το αστέρι μας, το οποίο μελετήθηκε με τόση επιτυχία κατά τη διάρκεια της μακράς και ενεργού ζωής του», λέει οδιαχειριστής της αποστολής Richard Marsden. Γεια σου, Οδυσσέα, και καλή συνέχεια στη περιπλάνησή σου που ποτέ δεν θα μάθουμε! O Οδυσσέας είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που βγήκε έξω από το επίπεδο της εκλειπτικής, δηλ. τοεπίπεδο στο οποίο περιφέρονται οι πλανήτες γύρω από τον Ήλιο, και παρατήρησε πάνω από τουςπόλους του. Για να το πετύχει ο Οδυσσέας ακολούθησε μια αξιοθαύμαστη πορεία μεγάλης ακρίβειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου