Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ο Τρωικός πόλεμος των Αστρων



Ο Τρωικός πόλεμος των Αστρων

Καλλιτεχνική εικόνα των Τρωικών του πλανήτη Δία

Μετάφραση από την ΝΑΣΑ, Κλειώ, Μπαλούμη Κλεονίκη

Στην αστρονομία, ο όρος Τρωικός αναφέρεται σε έναν μικρό αστεροειδή ή φυσικό δορυφόρο που κινείται στην ίδια τροχιά με έναν, μεγαλύτερου μεγέθους, πλανήτη ή δορυφόρο αντίστοιχα, αλλά δεν συγκρούεται με αυτό(ν) διότι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται παγιδευμένο το μικρότερο αυτό σώμα τοποθετείται 60° μπροστά ή πίσω του σώματος με το οποίο μοιράζεται την τροχιά. Βρίσκεται, δηλαδή, στα σημεία Λαγκράνζ L4 και L5 αντίστοιχα.
Αρχικά είχαμε δύο ομάδες αστεροειδών οι οποίοι μοιράζονταν την ίδια τροχιά με τον πλανήτη Δία. Στη συνέχεια βρέθηκαν και στην αντίστοιχη τροχιά του Ποσειδώνα, του Άρη, της Γης, του Ουρανού και της Αφροδίτης, και τέσσερα «τρωικά φεγγάρια» στα  λαγκρανζιανά σημεία δύο μεσαίου μεγέθους δορυφόρων του Κρόνου.
Στους Τρωικούς του Δία έχουμε δύο ομάδες Αυτοί που περιφέρονται σε μία μέση θέση γύρω από το Λαγκρανζιανό σημείο L4  ανατολικά του συστήματος Ηλίου-Δία, ονομάζονται «ηγούμενα μέλη» ή μέλη του «Ελληνικού στρατοπέδου», γιατί έχουν δοθεί  ονόματα Ελλήνων ηρώων του Τρωικού Πολέμου. Η άλλη ομάδα που περιφέρεται  σε μία μέση θέση γύρω από το Λαγκρανζιανό σημείο L5 του συστήματος Ηλίου-Δία, ονομάζονται «επόμενα μέλη» ή μέλη του «Τρωικού στρατοπέδου και έχουν δοθεί ονόματα Τρώων  


Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν, οι οποίες και παραμένουν, αποκαλούμενες και «κατάσκοποι»: είναι ο 624 Έκτωρ στο ελληνικό στρατόπεδο και ο 617 Πάτροκλος στο τρωικό.

 5261 Eureka, το (101429) 1998 VF31, το (121514) 1999 UJ7, το (311999) 2007 NS2 και το (385250) 2001 DH47 είναι οι επιβεβαιωμένοι τρωικοί αστεροειδείς του Άρη. Από αυτούς μόνο ο (121514) 1999 UJ7 κινείται στο σημείο L4, ενώ οι υπόλοιποι μοιράζονται την ίδια σχεδόν τροχιά, παγιδευμένοι στο σημείο L5, κάνοντας τους επιστήμονες να υποθέτουν πως μπορεί να προέρχονται από ένα κοινό σώμα, μεταξύ των σημείων L4 και L5, το οποίο καταστράφηκε στο παρελθόν. Στο ίδιο σημείο παρατηρήθηκαν άλλοι 3 αστεροειδείς (2011 SC191, 2011 SL25 και 2011 UN63) που θα μπορούσαν και αυτοί να χαρακτηριστούν ως τρωικοί.
Εννιά τρωικοί αστεροειδείς του Ποσειδώνα είναι γνωστοί, αλλά αναμένεται να ξεπερνούν σε αριθμό τους τρωικούς του Δία σε τάξη μεγέθους.
Τόσο το σύστημα Γη-Ήλιος όσο και το σύστημα Γη-Σελήνη είναι δυνατόν να υποστηρίξουν τρωικούς αστεροειδείς. Ο πρώτος τρωικός αστεροειδής της Γης (σύστημα Ήλιος - Γη) ανακαλύφθηκε από την NASA τον Οκτώβριο του 2010. Είναι ένας αστεροειδής Απόλλο στον οποίο έχει δοθεί το προσωρινό όνομα 2010 TK7 και βρίσκεται κοντά στο σημείο L4 του συστήματος Γης-Ήλιου.
Το 2013 ανακαλύφθηκε ο πρώτος, και μοναδικός γνωστός μέχρι σήμερα, τρωικός αστεροειδής στο σύστημα Ήλιος-Ουρανός. Πρόκειται για τον αστεροειδή 2011 QF99, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο L4 του συστήματος Ήλιος-Ουρανός.

Στην περίπτωση των δορυφόρων, τρωικοί δορυφόροι ονομάζονται αυτοί που βρίσκονται στα τρωικά σημεία ενός μεγαλύτερου δορυφόρου (στο σύστημα πλανήτη-δορυφόρου). Ο τρωικός δορυφόρος μοιράζεται την ίδια τροχιά με τον μεγαλύτερο δορυφόρο.
Στο Ηλιακό σύστημα οι μόνοι γνωστοί τρωικοί δορυφόροι βρίσκονται γύρω από τον Κρόνο. Στην ίδια τροχιά με τον δορυφόρο Τηθύς βρίσκονται οι τρωικοί Τελεστώ (στο L4) και Καλυψώ (στο L5). Στην ίδια τροχιά με τον δορυφόρο Διώνη βρίσκονται οι τρωικοί Ελένη (στο L4) και Πολυδεύκης (στο L5).




Οι Τρώες του Άρη

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περίπτωση των «Τρώων» αστεροειδών του Άρη: Οι «Τρώες» είναι αστεροειδείς που ξεχωρίζουν από αυτούς της Ζώνης Αστεροειδών, η οποία αρχίζει περίπου 101 εκατομμύρια χιλιόμετρα μετά τον Άρη και εκτείνεται μέχρι τον Δία. Τον Άρη «συνοδεύουν» κάποιοι Τρώες, οι οποίοι, αν και κινούνται και αυτοί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, είναι «πιασμένοι» σε σημεία όπου η βαρύτητα διασφαλίζει πως θα παραμένουν πάντα στην ίδια θέση σε σχέση με τον πλανήτη που ακολουθούν καθώς αυτός ταξιδεύει γύρω από τον Ήλιο (σημεία Lagrange).  ο Άρης είναι ο μόνος βραχώδης πλανήτης που συνοδεύεται από Τρώες σε σταθερές τροχιές.
 Ο πλανήτης μας δεν έχει μόνιμους Τρώες αστεροειδείς στην «αυλή» του, ο Δίας έχει περίπου 6.000, ενώ ο Ποσειδώνας 10.
Η προέλευση των Τρώων είναι ένα θέμα που παρουσιάζει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς,ενδεχομένως να πρόκειται για απομεινάρια ενός αρχαίου πλανήτη ο οποίος καταστράφηκε σε μια βίαιη σύγκρουση- η οποία ίσως μάλιστα να «γέννησε» και υλικά που οδήγησαν στη δημιουργία του Άρη. 
Οι συγκεκριμένοι Τρώες αποτελούνται από ένα συγκεκριμένο και σπάνιο υλικό, τον ολιβίνη (που ονομάζεται έτσι λόγω του ελαιοπράσινου χρώματός του), ο οποίος απαντάται και ως ορυκτό στην επιφάνεια της Γης. 
Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την νέα της αποστολή " Lucy mission " που θα εκτοξευτεί το 2021 για να εξερευνήσει τους Τρωικούς του Δία. Υπολογίζεται ότι θα φθάσει στο σύστημα του Δία γύρω στο 2027 και θα μελετήσει τουλάχιστον 6 Τρωικούς συμπεριλαμβανομένου ενός μετωπικού αντικειμένου με το όνομα ΕΥΡΥΒΑΤΗΣ και ανακαλύφηκε το 1973.

Εὐρύς + βαίνω (βαδίζω), "αυτός με το ευρύ πάτημα, που βαδίζει μακριά
Ο ένας από τους κήρυκες-αγγελιαφόρους του Αγαμέμνονα κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Ο Ευρυβάτης αναφέρεται σε δύο χωρία στην Ιλιάδα (Α 320 και Ι 170), όπου εμφανίζεται να αποστέλλεται από τον Αγαμέμνονα μαζί με τον συνάδελφό του Ταλθύβιο και να παίρνει τη Βρισηίδα από τον Αχιλλέα. Αργότερα, συμμετέχει στην εξευμενιστική αποστολή του Αγαμέμνονα προς τον Αχιλλέα, μαζί με τον κήρυκα Οδίο και τους Φοίνικα, Αίαντα και Οδυσσέα
Και είναι και ο Ιθακήσιος sτην καταγωγή κήρυκας του Οδυσσέα. Αυτός ο Ευρυβάτης αναφέρεται τόσο στην Ιλιάδα (Β 184), όσο και στην Οδύσσεια (τ 244 κ.ε.), όπου ο ίδιος ο Οδυσσέας τον περιγράφει ως λίγο μεγαλύτερό του στην ηλικία, κυρτωμένο στους ώμους, μελαψό και σγουρομάλλη, «...κι απ' όλους πιο καλύτερα τον είχε τους συντρόφους, / γιατί είχανε μαζί κι οι δυο την ίδια πάντα γνώμη» (τ 247-248, μετάφραση Ζ. Σίδερη).ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


Καλλιτεχνική απεικόνιση της αποστολής  LUCY 

1 σχόλιο: