Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Μεταξένια κινέζικα όνειρα



"Αν σκέφτεσαι για έναν χρόνο, φύτεψε έναν σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους."Κονφούκιος


 Το Κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας  που ιδρύθηκε το 1921, διοργανώνοντας το πρώτο του συνέδριο στη Σαγκάη, με τη βοήθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, έκλεισε το 2021 100 χρόνια,  κρατώντας τσάντες Luis Vuitton αντί για σφυροδρέπανα, 
Καταραμένος καπιταλισμός.





"Μελέτησε το παρελθόν αν θες να ορίσεις το μέλλον." Κονφούκιος


Το οικονομικό και πολιτικό αποτύπωμα της Κίνας επεκτάθηκε τόσο γρήγορα που πολλές χώρες, ακόμα και εκείνες που διαθέτουν σχετικά ισχυρούς κρατικούς θεσμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις αυτής της επέκτασης.
Η ραγδαία άνοδος της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το Πεκίνο παρέχει μια εναλλακτική έναντι της Δύσης και προσφέρει έτοιμες λύσεις σε χώρες που επιζητούν την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο εκμεταλλεύεται, και τα  τρωτά σημεία και τις αδυναμίες της κάθε χώρας όπως τους εύθραυστους κρατικούς θεσμούς, το φαινόμενο της «αιχμαλώτισης από την ελίτ», και την αδύναμη κοινωνία των πολιτών, ώστε να ασκήσει τη δική της οικονομική, πολιτική, και ήπιας ισχύος επιρροή. 
Μια περιοχή στην οποία το Πεκίνο έχει διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό είναι η Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Για την Κίνα, η περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως ένα σημείο εισόδου στην υπόλοιπη Ευρώπη για την πρωτοβουλία Belt and Road («Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», γνωστή και ως «Δρόμος του Μεταξιού»), με ευκαιρίες ανάπτυξης για τις κινεζικές εταιρείες και με ευνοϊκότερες ρυθμιστικές και οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη.

Τουλάχιστον για 4δεκαετίες το οικονομικό και πολιτικό αποτύπωμα της Κίνας επεκτάθηκε τόσο γρήγορα που πολλές χώρες,  τα εργαλεία και οι τακτικές της κινεζικής δραστηριοποίησης και των δράσεων επηρεασμού δεν 'έγιναν άμεσα επαρκώς κατανοητά. 
Ειδαν το τυράκι αλλά δεν είδαν την φάκα.


Στην Ευρώπη, οι τέσσερεις χώρες που μελετήθηκαν ήταν η Γεωργία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, και στη Νότια Ασία, το Μπαγκλαντές, οι Μαλδίβες, το Νεπάλ και η Σρι Λάνκα. 

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κίνας ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα στα οποία οι τοπικοί θεσμοί και τα ρυθμιστικά πλαίσια είναι αδύναμα και όπου οι ντόπιοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες είναι πρόθυμοι να επωφεληθούν από την έλλειψη δημόσιου ελέγχου και διαφάνειας που συχνά συνοδεύει τις κινεζικές επενδύσεις.η έλλειψη δημόσιου ελέγχου και διαφάνειας ωφελεί τόσο την Κίνα όσο και τις τοπικές ελίτ, ενισχύοντας περαιτέρω την τοπική διαφθορά και την κλεπτοκρατία.
 Η ύπαρξη μιας ανίσχυρης κοινωνίας των πολιτών, σε συνδυασμό με την άσκηση ολιγαρχικής επιρροής, και τον έλεγχο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που αλώνίζουν , όλα αυτά μαζί έδωσαν  την ευκαιρία  στην Κίνα να παρέμβει και να καλύψει το κενό και να δίνει δήθεν λύσεις.

Τα Ινστιτούτα Κομφούκιος της Κίνας και οι ακαδημαϊκές συνεργασίες 
Το 2004 η Κίνα ξεκίνησε την ίδρυση μη κερδοσκοπικών δημόσιων ιδρυμάτων με στόχο την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού της σε ξένες χώρες. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί οργανισμοί με έδρα την Κίνα ονομάστηκαν Ινστιτούτα Κομφούκιου προς τιμήν του πιο γνωστού και αγαπημένου δασκάλου του έθνους, τον οποίο τον είχαν εξορίσει , αλλά δεν έχει σημασία.

Ο Li Changchun , μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος , δήλωσε ότι: "η κατασκευή των Ινστιτούτων Κομφούκιου είναι ένας σημαντικός δίαυλος για να δοξαστεί ο κινεζικός πολιτισμός, να βοηθήσει τον κινεζικό πολιτισμό να εξαπλωθεί στον κόσμο". «μέρος της στρατηγικής  προπαγάνδας της Κίνας


Το Ινστιτούτο Κομφούκιου πηγαίνει στις πανεπιστημιουπόλεις μέσω των χρημάτων που φέρνει στο τραπέζι.

«Βλέπετε ότι η κινεζική κυβέρνηση έρχεται σε κάθε πανεπιστημιούπολη, πανεπιστημιούπολη, λέγοντας: «Γεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να μας δώσετε τη γη. Θα παράσχουμε τη χρηματοδότηση και θα παρέχουμε δασκάλους, θα παράσχουμε το διδακτικό υλικό. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα», εξήγησε ο Raleigh.

"Αλλά μάντεψτε την συνέχεια  «Σε αντάλλαγμα… πρέπει να αποδεχτείτε το περιεχόμενο και τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι δάσκαλοι από το Ινστιτούτο Κομφούκιος, τι πρόκειται να διδάξουν, και πως θα αξιοποιήσουν το πανεπιστήμιο στην χώρα που τους φιλοξενεί».


Αρχικά ήταν το ίδρυμα ως Κεντρικά Γραφεία Ινστιτούτου Κομφούκιου , είναι η συντομογραφία της καθομιλουμένης για το Διεθνές Συμβούλιο Κινεζικής Γλώσσας  Αρχικά ονομαζόταν China National Office for Teaching Chinese as a Foreign Language (NOTCFL, που ιδρύθηκε το 1987. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Hanban, το Hanban είναι "ένα δημόσιο ίδρυμα συνδεδεμένο με το Κινεζικό Υπουργείο Παιδείας " και δεσμεύεται να "παρέχει πόρους και υπηρεσίες διδασκαλίας της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο". 
 Το Hanban στοχεύει στην καλλιέργεια γνώσης και ενδιαφέροντος για την κινεζική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε άτομα που δεν ομιλούν τα κινέζικα και  έχει συνεργαστεί "στενά με οργανισμούς του εξωτερικού για την ανάπτυξη μαθημάτων κινεζικής γλώσσας στις αντίστοιχες χώρες τους". 

Το 2014, ο Economist χαρακτήρισε τον Hanban ως «κυβερνητική οντότητα». Το Hanban έχει επικριθεί για το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Κομφούκιος και για τις ενέργειες του πρώην Γενικού Διευθυντή Xu Lin . Μετά από μια ευρεία αντίδραση, η Hanban άλλαξε το όνομά της τον Ιούλιο του 2020 σε Κέντρο Γλωσσικής Εκπαίδευσης και Συνεργασίας


Είναι μια από τις πιο φιλόδοξες εκστρατείες δημοσίων σχέσεων που έχουν αναληφθεί ποτέ από οποιαδήποτε κυβέρνηση στον κόσμο. Είναι τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, τα οποία για πολλούς αποτελούν μέρος του σχεδίου να γίνει η Κίνα κορυφαία παγκόσμια δύναμη.

Ένα άρθρο της 21ης ​​Ιουνίου 2014 στην The Washington Post ανέφερε ανησυχίες σχετικά με τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, συμπεριλαμβανομένου του AAUP που συμβουλεύει τα πανεπιστήμια να κόψουν τους δεσμούς Χάνμπαν, εικαζόμενες παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το απόρρητο ακάλυπτων συμβάσεων μεταξύ σχολείων και Χάνμπαν. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν μπορεί να έχει τίμημα» και συνέστησε ότι εάν τα πανεπιστήμια δεν δημοσιεύουν τις συμφωνίες τους με το Ινστιτούτο Κομφούκιου, τα προγράμματα θα πρέπει να τερματιστούν. 
 Στις 24 Ιουνίου, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua απάντησε,λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται από την AAUP και άλλους -ότι τα Ινστιτούτα Κομφούκιου "λειτουργούν ως βραχίονας του κινεζικού κράτους και προωθούν πολιτικές ατζέντες" - στην πραγματικότητα "εκθέτουν όχι τόσο την κομμουνιστική προπαγάνδα όσο τη δική τους μισαλλοδοξία για εξωτικούς πολιτισμούς και προκατειλημμένες προκαταλήψεις για να κηλιδώσουν  και  να απομονώσουν την Κίνα »

Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου δεν υπόκεινται στην πολιτιστική αρχή Hanban, η οποία ανήκει στο κινεζικό Υπουργείο Παιδείας, εδώ και αρκετό καιρό.Σύμφωνα με το μέλος του FDP της Bundestag, ο λόγος για αυτό είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση ήθελε να βγάλει τα ινστιτούτα από το επίκεντρο της κριτικής.


Κινέζικα όνειρα....εφιάλτης στο  μεταξένιο δρόμο με τους δράκους.

«Η Κίνα θα είναι παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά την εθνική δύναμη και τη διεθνή επιρροή», δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την ομιλία του τον Οκτώβριο στο 19ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ο Κινέζος πρόεδρος απευθυνόμενος στους περισσότερους από 2.000 εκπροσώπους του «μεγαλύτερου κόμματος του κόσμου», το οποίο μετρά 89 εκατομμύρια μέλη, δήλωσε: «Θα βελτιώσουμε την ικανότητά μας να διεξάγουμε διεθνή επικοινωνία για να πούμε καλά τις ιστορίες της Κίνας, να παρουσιάσουμε μια πραγματική, πολυδιάστατη και πανοραμική άποψη της Κίνας και να ενισχύσουμε την πολιτισμική “μαλακή δύναμη” της χώρας μας».

Στον Καναδά ο  εκτελεστικός διευθυντής του CAUT Τζέιμς Τουρκ περιέγραψε τα Ινστιτούτα Κομφούκιου ως «ουσιαστικά πολιτικά όπλα της κινεζικής κυβέρνησης». Ο Τουρκ δήλωσε ότι τα δέκα καναδικά πανεπιστήμια που φιλοξένησαν τα Ινστιτούτα Κομφούκιου διακινδύνευαν την ακεραιότητά τους επιτρέποντας στον Χάνμπαν να έχει φωνή σε ακαδημαϊκά θέματα όπως το πρόγραμμα σπουδών και τα θέματα της τάξης, κάτι που συνιστά «θεμελιώδη παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας». 
Η Κίνα χάνει ένα από τα κύρια πλοκάμια της στον Καναδά και τις ΗΠΑ, καθώς πολλά πανεπιστήμια διακόπτουν τους δεσμούς τους με το Ινστιτούτο Κομφούκιος (CI) του Πεκίνου.

Φαινομενικά ένας μηχανισμός που χρηματοδοτείται από την Κίνα για την προώθηση της καλύτερης κατανόησης του Μεσαίου Βασιλείου, ορισμένες υπηρεσίες πληροφοριών έχουν χαρακτηρίσει τα ινστιτούτα ως εργαλεία δημοσίων σχέσεων που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την επιρροή και τον έλεγχο γεγονότων σε ξένες πανεπιστημιουπόλεις.

Στον Καναδά, η επαρχία του New Brunswick έγινε πρόσφατα η πιο πρόσφατη που απέρριψε το ινστιτούτο από το εκπαιδευτικό του σύστημα.


Η Κίνα έχει γίνει μεγάλος πονοκέφαλος για τον Καναδά αφού, στο πλαίσιο μιας συνθήκης έκδοσης με τις ΗΠΑ και κατ' εντολή της, στέλεχος της Huawei, Meng Wanzhou συνελήφθη στο Βανκούβερ, την 1η Δεκεμβρίου 2018. Οι Αμερικανοί θέλουν να δικαστεί για κατηγορίες απάτης παρακάμπτοντας Κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

Δεν άργησε η Κίνα να βάλει τα πόδια του Καναδά στη φωτιά.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018, οι Καναδοί Michael Kovrig και Michael Spavor συνελήφθησαν από το Πεκίνο ως ύποπτοι για κατασκοπεία. Ενώ το Πεκίνο είπε ότι οι συλλήψεις δεν είχαν καμία σχέση με τη Μενγκ, πολλοί χαρακτήρισαν την κίνηση ως προσπάθεια να εξαναγκάσουν τον Καναδά να απελευθερώσει τη Μενγκ, η οποία είναι κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2019 η κινεζική κυβέρνηση αύξησε την πίεσή της στον Καναδά αναστέλλοντας τις αποστολές canola. Η Κίνα είναι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες του Καναδά.

Η Huawei μήνυσε την καναδική κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου για τη σύλληψη της Μενγκ, ισχυριζόμενη ότι παραβίαζε τα δικαιώματά της. Το Πεκίνο ισχυρίζεται επίσης ότι ο Kovrig έκλεψε κρατικά μυστικά.

Το Πεκίνο μπλοκάρει τις καναδικές εισαγωγές χοιρινού κρέατος

Η Κίνα αντέδρασε και πάλι μπλοκάροντας τις περισσότερες αποστολές canola, στις 6 Μαρτίου και την 1η Μαΐου 2019 μπλόκαρε τις αποστολές χοιρινού κρέατος από δύο Καναδούς παραγωγούς και επτά εβδομάδες αργότερα διέκοψε κάθε εισαγωγή καναδικού χοιρινού κρέατος.

Ο Καναδάς έκανε τη δική του βολή στην Κίνα αναβάλλοντας μια απόφαση της 16ης Ιουλίου 2019 σχετικά με την κατασκευή δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G στον Καναδά από την Huawei. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση στις 6 Ιουλίου 2020, αλλά πρόσφατα δύο μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον Καναδά ανακοίνωσαν ότι μια σουηδική εταιρεία θα δημιουργήσει το 5G τους.


  Η Αμερικανική Ένωση Καθηγητών Πανεπιστημίων (AAUP) κάλεσε τα σχεδόν 100 αμερικανικά πανεπιστήμια που φιλοξένησαν τα Ινστιτούτα Κομφούκιου να επαναδιαπραγματευτούν τις συμβάσεις τους με τον Χάνμπαν. Η Έκθεση του AAUP για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία ανέφερε ότι «τα Ινστιτούτα Κομφούκιου λειτουργούν ως βραχίονας του κινεζικού κράτους και επιτρέπεται να αγνοούν την ακαδημαϊκή ελευθερία». Στις Ηνωμένες Πολιτείες 40 έχουν κλείσει ή βρίσκονται στο στάδιο του κλεισίματος.

Το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακοίνωσε τηνκλείσιμοτου ινστιτούτου του τον Σεπτέμβριο του 2014 και ακολούθησεΚρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιαμέσα σε μία εβδομάδα.το 2018, όπως και το Πανεπιστήμιο Texas A&.
Επίσης η Σουηδία τερμάτισαν τη συνεργασία, όπως και πανεπιστήμια στη Γαλλία, το Βέλγιο,
Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, η ένωση «Ανθρώπινα Δικαιώματα για την Κίνα» ζήτησε από 17 γερμανικά πανεπιστήμια να τερματίσουν τη συνεργασία τους με το κινεζικό Ινστιτούτο Κομφούκιος στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021


2016: Η Merkel ανοίγει ένα Ινστιτούτο Κομφούκιου μαζί με την Xu Lin, Διευθυντή Hanban

Ένα άρθρο της 21ης ​​Ιουνίου 2014 στην The Washington Post ανέφερε ανησυχίες σχετικά με τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, συμπεριλαμβανομένου του AAUP που συμβουλεύει τα πανεπιστήμια να κόψουν τους δεσμούς Χάνμπαν, εικαζόμενες παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το απόρρητο ακάλυπτων συμβάσεων μεταξύ σχολείων και Χάνμπαν. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν μπορεί να έχει τίμημα» και συνέστησε ότι εάν τα πανεπιστήμια δεν δημοσιεύσουν τις συμφωνίες τους με το Ινστιτούτο Κομφούκιου, τα προγράμματα θα πρέπει να τερματιστούν. 
Στην Ελλάδα εκτός απο το "κεφάλι του δράκου" , έτσι αποκαλούν περήφανα οι κινέζοι το λιμάνι του Πειραιά (ας προσέχαμε)

Το 2016, η Κίνα ίδρυσε το πρώτο Ινστιτούτο Κομφούκιος με κατεύθυνση τα οικονομικά και τη διοίκηση επιχειρήσεων, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποβλέποντας στην οικοδόμηση ισχυρότερων επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, υπάρχουν κλασικά Ινστιτούτα Κομφούκιος, με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λάρισα. Και τα δύο επικεντρώνονται κυρίως στις σπουδές κινεζικής γλώσσας και αποφεύγουν αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως η Ταϊβάν ή το Σιντζιάνγκ. Αντίστοιχα, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οργανισμοί που υποστηρίζονται από την Κίνα, όπως η Ένωση Ελλάδας-Κίνας και το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο, προωθούν επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Οι στενές κινεζικές επαφές με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν ήταν τακτικές, με εξαίρεση το σκληροπυρηνικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ), το οποίο δήλωσε το 2010 ότι «συνεχίζει να διατηρεί διμερείς σχέσεις με το [Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας]»55. Η συνεργασία επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Το 2018, η Κίνα και η Ελλάδα υπέγραψαν σχέδιο δράσης για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία56. Μια κινεζική εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, η DeepBlue Technology, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα δίαυλο καινοτομίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας57. 
Άλλα αποδοτικά σχέδια είναι, μεταξύ άλλων, το Κέντρο Κινεζικών Μελετών που διοικείται από κοινού από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και την Κινέζικη Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, καθώς επίσης και προγράμματα για την προσέλκυση περισσότερων Κινέζων

"Όταν ο Κόκκινος Ποταμός είναι πλημμυρισμένος, πάρε το λασπωμένο μονοπάτι…" Κονφούκιος





Λύκε Λύκε είσαι εδώ;;;;;
Πως ο Δράκος μεταμφιέστηκε σε λύκο....


Το διπλωματικό σώμα της Κίνας  μετατράπηκε σε μια αγέλη «Wolf Warriors», προωθώντας μια υπερεθνικιστική πολιτική   , αλλά ο υπόλοιπος κόσμος τώρα αρχίζει να ξυπνάει από το πολύ  κινέζικο τσάι που έπινε και είχε μεθύσει στον δρόμο της ανάπτυξης  ,στρωμένο με μεταξένια  κινέζικα όνειρα.


Rodehihi - Πίνω και μεθώ



11 σχόλια:

  1. Υπό τον Σι Τζινπίνγκ, οι Κινέζοι διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει τη ήρεμη γοητεία για μια πιο επιθετική προσέγγιση που ονομάζεται διπλωματία «Wolf Warrior», με απεσταλμένους να μπαίνουν στο Twitter για να προσβάλλουν τις χώρες υποδοχής τους ή να απειλούν με εμπορικό πόλεμο εναντίον των κυβερνήσεων που επικρίνουν την Κίνα. Ονομάστηκε έτσι από μια υπερπαραγωγή δράσης του 2017 με έναν Κινέζο Ράμπο να πυροβολεί ξένους κακούς στην Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο που είναι εναντίον της Κίνας.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_Warrior

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τζέφρι Πάιατ: Η Κίνα έχει ορίσει το λιμάνι του Πειραιά «ως το κεφάλι του δράκου» της πρωτοβουλίας Belt and Road στην Ευρώπη
    https://www.viadiplomacy.gr/tzefri-paiat-i-kina-echei-orisei-to-limani-toy-peiraia-os-to-kefali-toy-drakoy-tis-protovoylias-belt-and-road-stin-eyropi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει τη χαρά να ανακοινώνει την ίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Μελετών, σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), με στόχο την ενίσχυση των επιστημονικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

    Η συμφωνία για την ίδρυση του Κέντρου υπεγράφη τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πάνο Λασκαρίδη και από τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητή Xie Fuzhan, παρουσία του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.Το Κέντρο Κινεζικών Μελετών, θα αναπτύξει δραστηριότητα για την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και την παραγωγή επιστημονικού έργου στους τομείς των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών. Διαλέξεις, σεμινάρια και συνέδρια θα διοργανωθούν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, καθώς και εκθέσεις για την Κίνα και θέματα σχετικά με τις κινεζικές σπουδές.Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συνεργάζεται ήδη με την Κίνα σε επιστημονικό επίπεδο, καθώς από το 2015 έχει συσταθεί η Έδρα Επισκεπτών Καθηγητών «Μαριλένα Λασκαρίδη» στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, από το βήμα της οποίας απηύθυνε ομιλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα τον Μάιο του 2019. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την επίσκεψη και την ομιλία εδώ.
    http://www.laskaridisfoundation.org/idrysi-kai-drastiriotita-toy-kentroy-kinezikon-meleton/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Μελετών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS), στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Κινεζικών Μελετών (CASS-ALF Centre for China Studies), διοργανώνουν ακαδημαϊκό σεμινάριο με τίτλο “China and Greece: Contacts, influences and mutual perspectives from ancient to modern times”.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom, το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, ώρες 10.00-15.30 (ώρα Ελλάδος).

    Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κίνα κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, καθώς και η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Xiao Junzheng.

    Η παγκοσμιοποίηση φέρνει όλα τα έθνη πιο κοντά, καθώς αυξάνεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών του συρρικνούμενου «παγκόσμιου χωριού».

    Στον σύγχρονο κόσμο, η Κίνα αναδεικνύεται σήμερα ως μια μεγάλη δύναμη, επηρεάζοντας την ανθρωπότητα (και επηρεαζόμενη) μέσω του εμπορίου, της οικονομίας και του πολιτισμού. Προκειμένου η αλληλεπίδραση μεταξύ των εθνών να έχει καλύτερα αποτελέσματα, υπάρχει σαφής ανάγκη κατανόησης και σεβασμού των καταβολών του πολιτισμού και της νοοτροπίας αλλήλων.

    Πόσο καλά γνωρίζουν οι Έλληνες τους Κινέζους; Και ποιο είναι το επίπεδο γνώσης των Κινέζων για τους Έλληνες; Αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσει τις επαφές, τις επιρροές και τις αμοιβαίες εικόνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως τεκμηριώνονται από δύο παράλληλες έρευνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στην Ελλάδα και την Κίνα.
    http://www.laskaridisfoundation.org/seminar-webinar-china-and-greece-contacts-influences-and-mutual-perspectives-from-ancient-to-modern-times/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗς ΚΙΝΑΣ, Μιάς χώρας των 1,5 δις κατοίκων
    Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Κινεζικού Μελετών, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει σειρά διαλέξεων για την Κίνα. Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η τρίτη διάλεξη της σειράς, με τίτλο “”Xi Jinping’s Ecological civilisation?”: China at COP26 and beyond”.

    Κύριος ομιλητής θα είναι ο Δρ. Sam Geall *, Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού China Dialogue, συνεργάτης του Ινστιτούτου Chatham House και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμώνης, Λέκτορας Κινεζικής Κοινωνιολογίας στο Ινστιτούτο Lau China του King’s College, στο Λονδίνο.

    Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ο «οικολογικός πολιτισμός» έχει γίνει ένα σημαντικό σύνθημα για τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η Κίνα έχει επιδείξει έναν αξιοσημείωτο ενεργειακό μετασχηματισμό και στην εγχώρια αγορά της. Ωστόσο, δυσκολεύεται παράλληλα να απομακρυνθεί από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα και οι κινεζικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές και κρατικές, έχουν βρει διέξοδο για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τις συρρικνωμένες εγχώριες αγορές, στην παραγωγή και εξαγωγή άνθρακα στο εξωτερικό. Ο ρόλος της Κίνας στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα έχει γίνει σημείο αντιπαράθεσης στις διεθνείς συζητήσεις για το κλίμα και το περιβάλλον. Στην ομιλία αυτή θα εξεταστούν ο αντίκτυπος, οι κινητήριες δυνάμεις και η πιθανή πορεία της ανάπτυξης της Κίνας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, από τη ρητορική σκοπιά στην πραγματικότητα.
    http://www.laskaridisfoundation.org/dialexi-xi-jinpings-ecological-civilisation-china-at-cop26-and-beyond/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι δεσμοί της Κίνας στην Ουκρανία
    Οι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε ολόκληρη την Ουκρανία, η οποία αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης για την Πρωτοβουλία Belt and Road του Xi Jinping.
    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει την Κίνα σε δύσκολη διπλωματική θέση, κυρίως λόγω της οικονομικής της σχέσης με το έθνος της ανατολικής Ευρώπης - ένα βασικό σημείο διέλευσης για την Πρωτοβουλία Belt and Road του Xi Jinping. Κινεζικές εταιρείες έχουν χρηματοδοτήσει και βοηθήσει με την κατασκευή ζωτικής σημασίας υποδομής σε ολόκληρη την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια. Όμως η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας έχει θέσει σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια κινεζικών επενδύσεων, καθώς και τη μακροχρόνια συνεργασία στρατιωτικής τεχνολογίας μεταξύ Κίνας και Ουκρανίας. Αυτή την εβδομάδα, το The Wire εξετάζει τους δεσμούς της Κίνας με την Ουκρανία και τι σημαίνει ο πόλεμος για το μέλλον της οικονομικής της σχέσης. Δεδομένα: Εμπορικός χάρτης ITC, Κινεζική Γενική Διοίκηση Τελωνείων ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ουκρανίας έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών της Ουκρανίας προς την Κίνα. Το 2019, η Κίνα ξεπέρασε τη Ρωσία και έγινε η μεγαλύτερη χώρα της Ουκρανίας
    https://www.thewirechina.com/2022/03/13/chinas-ukraine-ties/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. UFA, Ρωσία -- Παρά τις πολλαπλές ανακοινώσεις από υψηλόβαθμους και τοπικούς αξιωματούχους, οι κινεζικές επενδύσεις έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια στο Μπασκορτοστάν της Ρωσίας -- μια ρωσική δημοκρατία που βρίσκεται περίπου 1.300 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

    Καθώς οι δεσμοί έχουν φτάσει σε νέα ύψη μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας -- με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να διακηρύσσουν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο -- οι τοπικές αρχές, συχνά κατόπιν παρότρυνσης της Μόσχας, αναζήτησαν και σάλπισαν τους επερχόμενους Κινέζους επενδυτικά σχέδια στις περιφέρειές τους.

    Αλλά αυτή η αγκαλιά της Κίνας φαινόταν πολύ διαφορετική επί τόπου σε περισσότερες αγροτικές περιοχές όπως το Μπασκορτοστάν, όπου μια έρευνα από την υπηρεσία Tatar-Bashkir της RFE/RL διαπίστωσε ότι τα κινεζικά έργα σπάνια φτάνουν στο στάδιο της υλοποίησης.Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν επίσης να έχουν ιδιαίτερα επιζήμια επίδραση στο ήδη περιορισμένο επιχειρηματικό κλίμα στη Ρωσία για τους Κινέζους επενδυτές καθώς αντιμετωπίζουν κυρώσεις και μια λιγότερο ελκυστική ρωσική οικονομία που προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 10 τοις εκατό το 2022 και να αντιμετωπίσει ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

    Στο Μπασκορτοστάν, η πλειονότητα των έργων που υποστηρίζονται από την Κίνα συνίστατο στην κατασκευή μεταφορών και σιδηροδρομικών συνδέσεων κατά μήκος της παγκόσμιας εμβέλειας Belt and Road Initiative (BRI) του Πεκίνου, ενώ επενδύονται σε εργοστάσια για κατασκευαστικά υλικά, όπως το τσιμέντο.
    https://www.rferl.org/a/china-investment-russia-ukraine-war-bashkortostan/31806076.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΑΡΤΗΣ: Εδώ είναι όλες οι μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική από το 2010
    https://www.businessinsider.com/map-chinese-investments-in-africa-2012-8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μΊΑ τεράστια κινεζική πόλη-φάντασμα στη μέση της Αγκόλα

    Η κρατική China International Trust and Investment Corporation (CITIC) έχει χτίσει μια πόλη στην Αγκόλα.Ακριβώς έξω από την πρωτεύουσα της Αγκόλα, τη Λουάντα, βρίσκεται η Nova Cidade de Kilamba, μια οικιστική ανάπτυξη με 750 οκτώ ορόφων πολυκατοικίες, δώδεκα σχολεία και περισσότερες από 100 μονάδες λιανικής, αναφέρει η Louise Redvers του BBC.Η ανάπτυξη 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων καλύπτει 12.355 στρέμματα και κατασκευάστηκε για να στεγάσει περίπου 500.000 ανθρώπους, και αυτή είναι μια από τις «πολλές δορυφορικές πόλεις που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες γύρω από την Αγκόλα», γράφει ο Redvers.

    Ο πρόεδρος της Αγκόλας Χοσέ Εντουάρντο ντος Σάντος έχει διαφημίσει το «πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης Kilamba» ως παράδειγμα της κοινωνικής του πολιτικής και έχει φέρει διεθνείς φορείς χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου αντιπροέδρου Xi Jingping στην τοποθεσία.

    Αλλά τα διαμερίσματα στο συγκρότημα κοστίζουν κάπου μεταξύ 120.000 και 200.000 δολαρίων, σύμφωνα με διαδικτυακές διαφημίσεις που αναφέρει το BBC . Άλλες ανέκδοτες αναφορές ανεβάζουν την τιμή ενός διαμερίσματος 3 υπνοδωματίων σε περίπου 250.000 δολάρια.
    Και ας μην ξεχνάμε, η Αγκόλα χρησιμεύει ως η μεγαλύτερη πηγή πετρελαίου της Κίνας στην Αφρική. Κάποιοι, όπως ο ειδικός στον τομέα της ενέργειας @pcdunham, εικάζουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι προετοιμασία για χρήματα από το πετρέλαιο που αναμένεται όταν η χώρα αρχίσει να αναπτύσσει νέες ανακαλύψεις πετρελαίου.
    https://www.businessinsider.com/chinese-built-ghost-town-kilamba-angola-2012-7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κινέζικες πόλεις φαντάσματα
    Η πιο διάσημη πόλη-φάντασμα της Κίνας στα περίχωρα του ORDOS είναι άδεια εδώ και χρόνια
    https://www.businessinsider.com/china-ghost-cities-2011-11#dozens-of-new-developments-in-jiangsu-with-nary-a-car-7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχουν περίπου 687 πόλεις στην Κίνα και ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει το επιβλητικό 29% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, η κινεζική αγορά ακινήτων έχει επίσης τραβήξει πολύ την προσοχή των μέσων ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό, λόγω της κρίσης χρέους των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων Evergrande, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά κατοικίας στην Κίνα. Τα ακίνητα ήταν κάποτε ένας τομέας όπου οι επενδύσεις θεωρούνταν ασφαλείς και κερδοφόρες στην Κίνα. Ακόμη και η κινεζική κυβέρνηση ενθάρρυνε τις επενδύσεις σε ακίνητα επειδή, για δεκαετίες, η αγορά ακινήτων, και οι λίγο πολύ συνεχώς αυξανόμενες τιμές της, ήταν βασικός μοχλός για την αύξηση του πλούτου της χώρας, καθώς και του εισοδήματος των νοικοκυριών.

    Η κομμουνιστική κυβέρνηση συσσωρεύει έσοδα από πωλήσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις γης και τα κέρδη της αγοράς ακινήτων, και ο λόγος πίσω από αυτήν την οικονομία που καθοδηγείται από τα ακίνητα βρίσκεται στο σύνταγμα της χώρας. Σύμφωνα με το κινεζικό σύνταγμα, όλη η γη στην Κίνα ανήκει στο κράτος , επομένως, όταν οι προγραμματιστές θέλουν να χτίσουν σε ένα κομμάτι γης, πρέπει να το μισθώσουν από την κυβέρνηση, συχνά συμμετέχοντας σε τοπικούς πλειστηριασμούς γης.Για πολλά χρόνια, η φούσκα στην κινεζική αγορά κατοικίας οδήγησε σε αύξηση των τιμών των ακινήτων και οι προγραμματιστές προσπαθούσαν να κατασκευάσουν ολοένα και περισσότερες μονάδες. Ωστόσο, η ζήτηση για μονάδες έχει πλέον συρρικνωθεί, λόγω ορισμένων παραγόντων, όπως η αυξανόμενη δυσκολία στα σπίτια, η γήρανση του πληθυσμού και η επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού.

    Το απίστευτο δημόσιο ενδιαφέρον για τα ακίνητα δημιούργησε μια σταθερή ροή πλούτου για την κυβέρνηση και συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του αριθμού των ιδιοκτητών σπιτιού στην Κίνα. Ωστόσο, αυτό οδήγησε επίσης στην ύπαρξη πολλών πόλεων και κωμοπόλεων-φαντάσματα που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης και των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στη χώρα.
    https://interestingengineering.com/chinas-ghost-cities-and-its-65-million-empty-homes

    ΑπάντησηΔιαγραφή