Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Baby boom Αστεριών

  


Ο  AB Aurigae b,είναι ο νεαρότερος πρωτοπλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί ποτέ. Πρόκειται για ένα γιγάντιο πλανήτη αερίου  σε  θερμοκρασία 2.000 βαθμοί Κελσίου, με πυκνό φωτοστέφανο και στροβιλιζόμενη σκόνη και αέριο.που σχηματίζεται περίπου 500 έτη φωτός από τη Γη.
«Λόγω της ταχείας και βίαιης διαδικασίας σχηματισμού του, ο πλανήτης λάμπει σε κόκκινο χρώμα.
Το AB Aurigae b υπολογίζεται ότι είναι περίπου εννέα φορές μεγαλύτερο από τον Δία και περιφέρεται γύρω από τον ξενιστή του Πλούτωνα δύο φορές πιο μακριά από τον Ήλιο μας. 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA φωτογράφισε απευθείας στοιχεία ενός πρωτοπλανήτη που μοιάζει με τον Δία σε αυτό που οι ερευνητές περιγράφουν ως «έντονη και βίαιη διαδικασία». Αυτή η ανακάλυψη υποστηρίζει μια πολυσυζητημένη θεωρία για το πώς σχηματίζονται πλανήτες όπως ο Δίας, που ονομάζεται «αστάθεια του δίσκου».


Ο νέος υπό κατασκευή κόσμος είναι ενσωματωμένος σε έναν πρωτοπλανητικό δίσκο σκόνης και αερίου με μια χαρακτηριστική σπειροειδή δομή που περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό αστέρι που εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για την εποχή του ηλιακού μας συστήματος όπου ο σχηματισμός πλανητών συνεχίζεται. 
Το ηλιακό σύστημα είναι σήμερα 4,6 δισεκατομμυρίων ετών.

«Η φύση είναι έξυπνη. μπορεί να παράγει πλανήτες με διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο Thayne Currie του Subaru Telescope και του Eureka Scientific, του κύριου ερευνητή της μελέτης.

Όλοι οι πλανήτες είναι κατασκευασμένοι από υλικό που προέρχεται από έναν περιφερειακό δίσκο. Η κυρίαρχη θεωρία για το σχηματισμό πλανητών Jovian ονομάζεται «συσσωμάτωση πυρήνα», μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω, στην οποία οι πλανήτες ενσωματωμένοι σε δίσκο αναπτύσσονται από μικροσκοπικά αντικείμενα (μεγέθη που κυμαίνονται από κόκκους σκόνης έως βράχους) που συγκρούονται και κολλάνε μαζί καθώς περιφέρονται γύρω από ένα αστέρι. Αυτός ο πυρήνας στη συνέχεια συσσωρεύει αργά αέριο από το δίσκο. Αντίθετα, η προσέγγιση της αστάθειας του δίσκου είναι ένα μοντέλο από πάνω προς τα κάτω στο οποίο καθώς ένας μεγάλος δίσκος γύρω από ένα αστέρι ψύχεται, η βαρύτητα αναγκάζει τον δίσκο να χωριστεί γρήγορα σε ένα ή περισσότερα κομμάτια πλανητικής μάζας.

Auriga, σημαίνει Ηνίοχος και Ηνίοχος σημαίνει αυτός που κρατά τα ηνία (γκέμια)


Είναι  και αστερισμός που σημειώθηκε πρώτη φορά στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Συνορεύει με τους αστερισμούς Καμηλοπάρδαλη, Περσέα, Ταύρο, Διδύμους και Λύγκα. Βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα, είναι ορατός ολόκληρος από την Ελλάδα, τις χειμωνιάτικες νύχτες.Ο πρώτος κομήτης με γυμνό μάτι που ανακαλύφθηκε το Μάρτιο του 2020 ο Neowise (Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer,)αφού έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ήλιο την Παρασκευή 3 Ιουλίου.πέρασε απο τον Αστερισμό του Ηνίοχου και κατόπιν από τη Μεγάλη Άρκτο.  Wise όμως σημαίνει και σοφός


Comet Neowise 2020

Ο κομήτης -αγγελιοφόρος Neowise ήρθε να μοιράσει λίγη ΣΟΦΙΑ σε αυτόν τον παράλογο κόσμο που βυθίζεται στην τρέλλα του.


Το άγαλμα του Ηνίοχου βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών


Ο μύθος του Ηνίοχου, των δύο πτερωτών ίππων και του άρματος στον «ΦΑΙΔΡΟ», είναι η αναπαράσταση της ψυχής και η προσέγγιση είναι ψυχολογική, όχι μόνο γιατί αναφέρεται στην ψυχή αλλά και γιατί εξηγεί και αναλύει τους νόμους που διέπουν την λειτουργία της.

«… έτσι ομοιάζει η ψυχή με δύναμη σύμφυτον, αποτελούμενη από ζεύγος πτερωτών ίππων και από τον ηνίοχον. Αλλά οι μεν ίπποι και οι ηνίοχοι των θεών είναι αγαθοί και καλής καταγωγής, των δε άλλων εμφύχων είναι μεικτοί…..»

Ο μύθος του Φαίδρου προϋποθέτει επίσης τρία μέρη της ψυχής τα οποία όμως ενσαρκώνονται σε μια εικόνα: είναι η εικόνα μιας ζωτικής δύναμης που συνδέει ένα ζεύγος φτερωτών αλόγων και έναν ηνίοχο. Όσο για τα φτερά, αυτά θα επιτρέψουν στην ψυχή να ανυψωθεί προς τον υπερουράνιο τόπο Ο Πλάτων δίνει αξία στην ανθρώπινη ψυχή, αποδίδοντας της μια επιπλέον δύναμη για να βοηθήσει στην ανύψωσή της.

Ο Ηνίοχος, ο συγκρατών τα ηνία της ψυχής, είναι το Λογικόν ή Λογιστικόν της μέρος.

"Είμαστε τελικά απο αστρόσκονη και ζούμε σε ένα αστρόνειρο"




3 σχόλια:

  1. Συλλογή φωτογραφιών: Ο κομήτης NEOWISE λάμπει στον πρωινό ουρανό

    https://astronomy.com/news/2020/07/neowise-photo-gallary?fbclid=IwAR3aoZa71SXy2At5UmGoJm9mSwO54g8CTfLejuGsq0dneyJ533uv1oLdtYY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ κοντινή συνάντηση αστεροειδή κοντά στη Γη 2022 GN1: διαδικτυακή παρατήρηση – 6 Απριλίου 2022
    https://www.virtualtelescope.eu/2022/04/05/near-earth-asteroid-2022-gn1-very-close-encounter-online-observation-6-apr-2022/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σφυροκοπήμα αστεροειδών!
    https://www.feedbyme.com/nasa-5-massive-asteroids-are-rushing-toward-earth-today/

    ΑπάντησηΔιαγραφή