Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Γράψε στα αστέρια το όνομά σου

 



Η NASA μας υπόσχεται  το 2024 να προσεδαφίσει  αστροναύτες στην σελήνη,  αναμεσά τους  για πρώτη φορά  μία  γυναίκα,  μέσω του προγράμματος που ονόμασε Άρτεμις, τιμώντας για άλλη μια φορά την Ελληνική μυθολογία.

Το Artemis I, πρώην Exploration Mission-1, θα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δοκιμή των συστημάτων εξερεύνησης βαθέων διαστημάτων της NASA: το διαστημικό σκάφος Orion, ο πύραυλος Space Launch System (SLS) και τα επίγεια συστήματα στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy στο Cape Canaveral της Φλόριντα. Η πρώτη από μια σειρά ολοένα και πιο περίπλοκων αποστολών, το Artemis I θα είναι μια δοκιμή πτήσης χωρίς πλήρωμα που θα αποτελέσει τη βάση για την ανθρώπινη εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα και θα δείξει τη δέσμευσή μας και την ικανότητά μας να επεκτείνουμε την ανθρώπινη ύπαρξη στη Σελήνη και πέρα ​​από αυτήν.Το ταξίδι στο φεγγάρι διαρκεί τρεις ημέρες, ενώ για τον Άρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες.



Κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης, το διαστημόπλοιο θα εκτοξευτεί με τον πιο ισχυρό πύραυλο στον κόσμο και θα πετάξει μακρύτερα από ό,τι έχει πετάξει ποτέ οποιοδήποτε διαστημόπλοιο κατασκευασμένο για ανθρώπους. Θα ταξιδέψει 280.000 μίλια από τη Γη, χιλιάδες μίλια πέρα ​​από τη Σελήνη κατά τη διάρκεια μιας αποστολής περίπου τεσσάρων έως έξι εβδομάδων. 
Το Orion θα μείνει στο διάστημα περισσότερο από ό,τι έχει κάνει οποιοδήποτε πλοίο για αστροναύτες χωρίς να ελλιμενιστεί σε διαστημικό σταθμό και θα επιστρέψει στο σπίτι πιο γρήγορα .
Φεύγοντας από τη Γη

Το SLS και το Orion θα εκτοξευθούν από το Launch Complex 39B στο εκσυγχρονισμένο διαστημικό λιμάνι της NASA στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Ο πύραυλος SLS έχει σχεδιαστεί για αποστολές πέρα ​​από τη χαμηλή τροχιά της Γης που μεταφέρει πλήρωμα ή φορτίο στη Σελήνη και πέρα, και θα παράγει 8,8 εκατομμύρια λίβρες ώθησης κατά την απογείωση και την ανάβαση σε ένα όχημα βάρους σχεδόν έξι εκατομμυρίων λιβρών σε τροχιά
Καθώς το διαστημόπλοιο κάνει μια τροχιά γύρω από τη Γη, θα αναπτύξει τις ηλιακές του συστοιχίες και το Ενδιάμεσο Στάδιο Κρυογονικής Προώθησης ( ICPS ) θα δώσει στον Ωρίωνα τη μεγάλη ώθηση που απαιτείται για να εγκαταλείψει την τροχιά της Γης και να ταξιδέψει προς τη Σελήνη. Από εκεί, το Orion θα διαχωριστεί από το ICPS εντός περίπου δύο ωρών μετά την εκτόξευση. Στη συνέχεια, το ICPS θα αναπτύξει έναν αριθμό μικρών δορυφόρων, γνωστών ως CubeSats, για να εκτελέσει πολλά πειράματα και επιδείξεις τεχνολογίας .

Το εξερχόμενο ταξίδι στη Σελήνη θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μηχανικοί θα αξιολογήσουν τα συστήματα του διαστημικού σκάφους και, όπως χρειάζεται, θα διορθώσουν την τροχιά του. Ο Orion θα πετάξει περίπου 62 μίλια (100 km) πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τη βαρυτική δύναμη της Σελήνης για να ωθήσει τον Orion σε μια νέα βαθιά ανάδρομη ή αντίθετη τροχιά περίπου 40.000 μίλια (70.000 km) από τη Σελήνη.

Το διαστημόπλοιο θα παραμείνει σε αυτή την τροχιά για περίπου έξι ημέρες για να συλλέξει δεδομένα και να επιτρέψει στους ελεγκτές της αποστολής να αξιολογήσουν την απόδοση του διαστημικού σκάφους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ωρίωνας θα ταξιδεύει προς μια κατεύθυνση γύρω από τη Σελήνη ανάδρομη από την κατεύθυνση που ταξιδεύει η Σελήνη γύρω από τη Γη.

Η Σελήνη φαίνεται να ανατέλλει πίσω από τον πύραυλο Space Launch System (SLS) της NASA με το διαστημικό σκάφος Orion στην κορυφή ενός κινητού εκτοξευτή καθώς εκτοξεύεται στο Launch Complex 39B για πρώτη φορά, Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022, στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα . Εν όψει της πτητικής δοκιμής Artemis I της NASA, ο πλήρως στοιβαγμένος και ενσωματωμένος πύραυλος SLS και το διαστημόπλοιο Orion θα υποβληθούν σε πρόβα βρεγμένου ντυσίματος στο Launch Complex 39B για να επαληθεύσουν τα συστήματα και να εξασκηθούν σε διαδικασίες αντίστροφης μέτρησης για την πρώτη εκτόξευση. NASA

Επιστροφή και επανείσοδος

Για το ταξίδι της επιστροφής στη Γη, το Orion θα πραγματοποιήσει άλλη μια κοντινή πτήση που θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο σε απόσταση περίπου 60 μιλίων από την επιφάνεια της Σελήνης, το διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιήσει μια άλλη ακριβή χρονική εκτόξευση κινητήρα της μονάδας υπηρεσιών που παρέχεται από την Ευρώπη σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της Σελήνης για να επιταχύνει πίσω προς τη Γη. Αυτός ο ελιγμός θα θέσει το διαστημικό σκάφος στην τροχιά του πίσω προς τη Γη για να εισέλθει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας ταξιδεύοντας με 25.000 mph (11 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο), παράγοντας θερμοκρασίες περίπου 5.000 βαθμών Φαρενάιτ (2.760 βαθμοί Κελσίου) - ταχύτερη και θερμότερη από ό,τι είχε ο Ωρίωνας το 2014 . δοκιμή πτήσης .

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες και μια συνολική απόσταση που διανύθηκε που ξεπερνά τα 1,3 εκατομμύρια μίλια, η αποστολή θα τελειώσει με μια δοκιμή της ικανότητας του Orion να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη.

Η Αρτεμις η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα

Ο Ησίοδος στη Θεογονία του τις περισσότερες φορές την περιγράφει ως «Άρτεμις το βέλος».

Ένα αξιοσημείωτο επεισόδιο στις αρχές του Τρωικού Πολέμου που περιλαμβάνει τη θεά είναι η διάσωση της Ιφιγένειας, κόρης του Αγαμέμνονα . Ο βασιλιάς είχε προσβάλει τη θεά σκοτώνοντας ένα από τα ιερά ελάφια της. Ως τιμωρία, η Άρτεμις είχε επιβραδύνει τον αχαϊκό στόλο και μόνο η θυσία της Ιφιγένειας θα κατευνάσει τη θεά που θα έδινε τότε στην Τροία έναν ευνοϊκό άνεμο. Ο Αγαμέμνονας πρόσφερε δεόντως την κόρη του ως θυσία, αλλά τη λυπήθηκε, την τελευταία στιγμή η θεά αντικατέστησε την κοπέλα με ένα ελάφι και έκανε την Ιφιγένεια ιέρεια στο ιερό της στην Ταυρίδα.


Η Αρτεμις με το αγαπημένο της ελάφι. Μουσείο Λούβρου

Μετά με τον αδελφό της Ορέστη η Ιφιγένεια γύρισε Ελλάδα και έγινε ιέρεια της θεάς στο Ναό Αρτέμιδος Βραυρωνίας  που χτίστηκε τον 5ο αιώνα και είναι δωρικού ρυθμού. Ήταν και είναι από τους σημαντικότερους ιερούς και αρχαίους χώρους στην Αττική και ήταν χτισμένος σε υπόγειο ρεύμα του Ερασίνου ποταμού όπου βγαίνει νερό. . Κατά την αρχαιότητα τελούνταν εκεί τα "Βραυρώνια", τελετή ευρέως γνωστή σε όλη την Αττική προς τιμήν της θεάς 

Βραυρώνα

Χρόνια αργότερα ο ναός χτίστηκε στην Ακρόπολη των Αθηνών επί Πεισιστράτου (καταγωγή από Βραυρώνα). Εκείνος έχτισε το Βραυρώνιον εκεί κατά τον 6ο αιώνα. 

Το όνομά σας μπορεί να πετάξει γύρω από το φεγγάρι στην αποστολή Artemis 1 της NASA
Η NASA καλεί τους ανθρώπους να βάλουν τα ονόματά τους σε μια μονάδα flash
Μπορείτε να στείλετε το όνομά σας σε ένα ταξίδι γύρω από το φεγγάρι με λίγα μόνο κλικ του πληκτρολογίου σας.
https://www.space.com/fly-name-around-moon-nasa-artemis-1-mission


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου