Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Η Καρδιά του Ηλιου

 




Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μεγάλη ηλιακή καταιγίδα;
Η μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα στην καταγεγραμμένη ιστορία συνέβη πριν από  από 163 χρόνια. Τώρα, μπαίνουμε σε μια ακόμη περίοδο ηλιακού μέγιστου.


Ήταν απλώς μια  νύχτα Σεπτεμβρίου του 1859, όταν ο Richard Carrington και ο Richard Hodgson έγιναν μάρτυρες ενός αξιοσημείωτου γεγονότος. Οι Βρετανοί αστρονόμοι δεν ήταν μαζί, αλλά και οι δύο έτυχε να κοιτάζουν τον Ήλιο μέσω τηλεσκοπίων την ακριβή στιγμή που εκτοξεύτηκε μια τεράστια εκτίναξη από το πύρινο αστέρι. Μέσα σε λίγες μέρες, άλλοι στη Γη παρατήρησαν πολύχρωμο σέλας να διασχίζει τους ουρανούς και τις τηλεγραφικές γραμμές - η προηγμένη τεχνολογία της εποχής στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική - να ξεσπά σε σπινθήρες.

Η ηλιακή έκλαμψη έγινε γνωστή ως το συμβάν Carrington, που πήρε το όνομά της από έναν από τους δύο αστρονόμους που την περιέγραψαν πρώτοι. Παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει ως η ισχυρότερη γνωστή γεωμαγνητική καταιγίδα (αν και δεν έχουμε μετρήσεις για να πούμε με ακρίβεια πόσο μεγάλη ήταν).
Τι θα συνέβαινε όμως αν συνέβαινε μια άλλη ηλιακή έκλαμψη σε επίπεδο Carrington Event σήμερα; Θα ήμασταν έτοιμοι για αυτό;
O παγκόσμιος στόλος διαστημικών σκαφών που παρακολουθούν τον Ηλιο

Η οργή του Ήλιου θα  αγγίξει τη Γη με τη μορφή γεωμαγνητικής καταιγίδας  αύριο στις 14 Απριλίου. Τα ραδιοφωνικά σήματα μπορεί να χτυπήσουν Ηλιακή καταιγίδα επιπέδου G2 θα χτυπήσει τη Γη την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία της NASA και της NOAA.

Την Πέμπτη, 14 Απριλίου λοιπόν μια ακόμη ισχυρή γεωμαγνητική ηλιακή καταιγίδα πρόκειται να πλήξει τη Γη, με αποτέλεσμα πιθανή ζημιά στον πλανήτη μας, σύμφωνα με τις διαστημικές υπηρεσίες. Οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτή η γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιδραστική δεδομένου του τρόπου με τον οποίο ο Ήλιος είναι αρκετά ενεργός τον τελευταίο καιρό.

Η μαγνητική δραστηριότητα στο στέμμα - το εξώτατο τμήμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου - προκαλεί τακτική έκρηξή του, εκτοξεύοντας πλάσμα και μαγνητικά πεδία στο διάστημα και καταλήγοντας σε CME. Και όταν ένα CME χτυπά τη Γη, η ηλιακή εκτίναξη συγκρούεται με το μαγνητικό πεδίο της Γης, προκαλώντας μια γεωμαγνητική καταιγίδα στον πλανήτη μας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) παρακολουθούν τις εκπομπές CME του Ήλιου και προβλέπουν ότι η καταιγίδα θα επηρεάσει τον κόσμο μας στις 14 Απριλίου. Λόγω του εξαιρετικά γρήγορου ηλιακού ρεύματος ανέμου, η καταιγίδα μπορεί να ενταθεί αφού χτυπήσει τη Γη, έχει προβλέψει η NASA.

"Odysseus"  ένα διαστημόπλοιο  ανιχνευτής του οποίου η κύρια αποστολή ήταν να περιφερθεί γύρω από τον Ήλιο και να μελετήσει τους πόλους του . Εκτοξεύτηκε το 1990 και έκανε τρεις «γρήγορες σαρώσεις γεωγραφικού πλάτους» του Ήλιου το 1994/1995, το 2000/2001 και το 2007/2008. Μια Οδύσσεια διαφορετικής φύσης, όχι λιγότερο περιπετειώδους, γύρω από τον Ήλιο. Από την εκτόξευσή του τον Οκτώβριο του 1990, το διαστημόπλοιο Ulysses έχει διανύσει περισσότερα από 8.600.000.000 km 




"Little by little the night turns around
Counting the leaves which tremble at dawn
Lotuses lean on each other in yearning
Under the eaves the swallow is resting
Set the controls for the heart of the sun
Over the mountain watching the watcher
Breaking the darkness waking the grapevine
One inch of love is one inch of shadow
Love is the shadow that ripens the wine
Set the controls for the heart of the sun
The heart of the sun"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου