Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Τα μήλα του 'Ατλαντα Rockefeller Ν.Υ

 

 Τοποθετημένο στις αρχές του 1934, το χάλκινο γλυπτό οκτώ τόνων είναι ο Προμηθέας που πετά σχεδόν οριζόντια, με συστάδα φωτιάς στο δεξί του χέρι που έκλεψε απο τον Δίαμέσα από ρυάκια νερού πάνω από ένα ζωδιακό δαχτυλίδι. 'ένα γνήσιο αριστούργημα, όμορφο στον ρυθμό του.Το δαχτυλίδι - που αντιπροσωπεύει τους ουρανούς - είναι εγγεγραμμένο με τα ζώδια , τα οποία επισημαίνονται στο εσωτερικό του δακτυλίου. Μέσα από το δαχτυλίδι, πέφτει προς τη γη (το βουνό) και τη θάλασσα (την πισίνα). 

 Στην απέναντι πλευρά, στο επίπεδο του δρόμου, οι δύο πρώτοι άνθρωποι  ηρωικές χάλκινες φιγούρες Mankind Figures  οφ  « Youth » και το « Maiden που ο Paul Manship  το 1933 για να πλαισιώσει τον χρυσό Τιτάνα Προμηθέα. Τα αγάλματα των 8 ποδιών στέκονταν σε βάθρο από γρανίτη και στις δύο πλευρές του σιντριβανιού του Τιτάνα και στέκονται δίπλα σε  δράκους με τεράστια ουρά- κλαδιά βλάστησης που συμβολίζουν τον Κήπο της Εδέμ. 





Ο Manship ήταν δυσαρεστημένος με την τοποθέτησή τους και μετακινήθηκαν  πολλές φορές μέχρι να καταλήξουν στην αποθήκη στην κορυφή του British Empire Building όπου παρέμειναν για πενήντα χρόνια. Το 1983, αποκαταστάθηκαν και τοποθετήθηκαν στο παγοδρόμιο σε νέα βάθρα. Κατά τη διάρκεια μιας αποκατάστασης το 2001, μεταφέρθηκαν στην κορυφή της σκάλας, όπου συμβολικά «παρουσιάζουν» τον Προμηθέα.


Το Rockefeller Center είναι ένα μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από 19 πολυώροφα εμπορικά κτίρια που καλύπτουν 22 στρέμματα (89.000 m2) μεταξύ 48ης και 51ης οδού στην πόλη της Νέας Υόρκης. Παραγγελία της οικογένειας Rockefeller, βρίσκεται στο κέντρο του Midtown Manhattan, που εκτείνεται στην περιοχή μεταξύ της Πέμπτης Λεωφόρου και της Έκτης Λεωφόρου. Ανακηρύχθηκε Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1987. Αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής στην ιστορία της αρχιτεκτονικής γλυπτικής: Ενα από τα τελευταία μεγάλα οικοδομικά έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενσωματομένο με έργα  τέχνης. Ο γλύπτης Lee Lawrie συνεισέφερε με  δώδεκα γλυπτά συμπεριλαμβανομένου του αγάλματος του Άτλαντα που βλέπει στην 5η Λεωφόρο, καθώς και των ζωφόρων πάνω από την κύρια είσοδο του κτιρίου Comcast,  του ψηλότερου ουρανοξύστη του συγκροτήματος, σε ύψος 259 μέτρων. 

Μέχρι το 2015 ονομαζόταν GE Building, προς τιμήν του προηγούμενου ιδιοκτήτη του, General Electric, και εξακολουθεί να είναι ευρέως γνωστό με αυτό το όνομα. 

Στην πρόσοψη υπάρχει η μνημειακή ζωφόρο , έργο του Lee Lawrie  με τον τίτλο « Wisdom », στην οποία, ανάμεσα στις βελόνες της πυξίδας που κρατά ένας γενειοφόρος θεός, διαβάζεται ένα μαργαριτάρι σοφίας, και πλαισιώνεται στα αριστερά από το "Light" και στα δεξιά από τον "Sound ".

Ωστόσο, ο ουρανοξύστης είναι περισσότερο γνωστός για την υπέροχη πανοραμική βεράντα του στον 70ο όροφο: το Top of the Rock.




"Wisdom and knowledge shall be the stability of the time"  κύρια είσοδος Rockefeller Plaza



Ο "Ήχος" και το "Φως" βρίσκονται στην αριστερή και δεξιά πλευρά του περίφημου Wisdom του Lawrie. Τολμηρά, βελτιωμένα και γωνιακά, αυτά τα Art deco σκαλίσματα επεκτείνουν την κεντρική διακόσμηση σε ολόκληρη την είσοδο. Προαναγγέλλουν την έλευση του ραδιοφώνου (ήχος) και της κινηματογραφικής βιομηχανίας και της τηλεόρασης (φως), δύο βιομηχανίες που αποκτούσαν παγκόσμια σημασία καθώς χτιζόταν το Κέντρο. 
Ο ήχος εμφανίζεται κινούμενος, σε εγρήγορση και κινούμενος, η φωνή του απεικονίζεται ως κύκλοι που προέρχονται από το στόμα του, 


ενώ το Φως αναδύεται από τα κοσμικά σύννεφα, σηκώνοντας τα χέρια της για να στείλει ηλεκτρικές εικόνες στον αέρα.



Πάνω από την είσοδο 29 West 50th Street της 630 Fifth Avenue " The Story of Mankind" είναι ένα τεράστιο σκαλισμένο ασβεστολιθικό τέμπλο χωρισμένο σε δεκαπέντε μικρούς ορθογώνιους χώρους που ο Lawrie ονόμασε «ιερογλυφικά». Δημιουργήθηκε για να συμβολίσει τον σκοπό του Διεθνούς Κτηρίου και να καταγράψει την πρόοδο της ανθρωπότητας, ξεκινώντας από τις τέσσερις φιγούρες του κάτω κέντρου που απεικονίζουν τις φυλές της ανθρωπότητας. Η εικόνα του ιστιοφόρου πάνω τους συμβολίζει το διεθνές εμπόριο, ενώ άλλα σύμβολα περιλαμβάνουν έναν Νορμανδικό πύργο ως προβιομηχανία, ένα λιοντάρι ως βασίλεια του κόσμου και τον Ερμή ως παγκόσμια επικοινωνία. Το ρολόι και οι ακτίνες στην κορυφή αντιπροσωπεύουν τη γη.




Seeds of Good Citizenship στο La Maison Française έργο του  Lee Lawrie 

Σκαλισμένο από τον Lee Lawrie, το ανάγλυφο ανάγλυφο ενός φτερωτού  Eρμή τοποθετήθηκε στην είσοδο του Channel Gardens στην 620 Fifth Avenue, το British Empire Building, το 1933 και χρησιμοποιήθηκε για να συμβολίσει την παγκόσμια δύναμη της Βρετανίας τη δεκαετία του 1930. 
Η επιχρυσωμένη φιγούρα απεικονίζεται  να πετά πάνω από γαλαζοπράσινα κύματα. Φοράει ένα μικρό κράνος που συμβολίζει τη δύναμη και την προστασία και τα μικρά φτερά στα τακούνια συμβολίζουν την ταχύτητα. Ο Ερμής απεικονίζεται να φέρει ένα κηρύκειο, ενώ πάνω από το κεφάλι του είναι ένας λαμπερός ήλιος σε σχήμα βεντάλιας, που απεικονίζει το μότο «Ο ήλιος δεν δύει ποτέ στη Βρετανική Αυτοκρατορία». Kαι όμως ο ήλιος έδυσε για γι΄αυτήν   αλλά ο  Ερμής  παραμένει ο αγγελιοφόρος του Ολύμπου στο Ελληνικό δωδεκάθεο.

NYC - Rockefeller Center: British Empire Building - Winged Mercury



Αυτό το πάνελ  αποτελεί μέρος των τριών κομματιών που δημιούργησε ο Lee Lawrie ως έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη. 
Η αλληγορική σκηνή του Νέου Κόσμου παρουσιάζει την Κολούμπια, το γυναικείο σύμβολο της Αμερικής, που καλωσορίζει έναν μετανάστη στην Αμερική. Το μαλακό καπέλο ελευθερίας από τσόχα της Κολούμπια προέρχεται από καπέλα που φορούσαν οι πρόσφατα απελευθερωμένοι σκλάβοι της αρχαίας Ρώμης. Οι ανερχόμενοι ουρανοξύστες Rockefeller Center πίσω τους ενισχύουν  το όραμα για τον Νέο Κόσμο. Το διπλανό πάνελ διαθέτει έναν μυώδη βαρκάρη που στέκεται σε ένα πλοίο, επικεντρωμένος στη δουλειά του. το πλοίο είναι το μέσο για την ελευθερία. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε  τι απέγιναν οι ιθαγενείς Ινδιάνοι και πόσο σεβάστηκαν οι νέοι κάτοικοι την φιλοξενία τους.


Το ανάγλυφο του Lawrie "Progress" είναι αλληγορικό, έχει έντονα και επίπεδα γεωμετρικά σχήματα, έντονα χρώματα . Ο κύριος χαρακτήρας είναι η Κολούμπια, το παραδοσιακό γυναικείο σύμβολο της Αμερικής. Εδώ, είναι μια μεγαλόσωμη αθλητική φιγούρα που φορά ένα απλό αγροτικό φόρεμα, το πρόσωπό της συγκροτημένο και  χωρίς συναισθήματα. Στο ένα χέρι της κρατά τη φλόγα της θεϊκής φωτιάς, στο άλλο ένα κλαδί ελιάς, σύμβολο της ειρήνης. Πίσω της τοποθετείται το μυθολογικό άλογο Πήγασος, το σύμβολο της έμπνευσης, ενώ ένας αετός στο πρώτο πλάνο συμβολίζει τη δύναμη. Βρίσκεται πάνω από την είσοδο της οδού 49 στο κτιριακό συγκρότημα.



 
 Ο Lawrie σχεδίασε επίσης το εντυπωσιακό άγαλμα «Atlas», που φαίνεται παρακάτω, στην είσοδο του 38 ορόφου Διεθνούς Κτηρίου .Εχει ύψος 15 πόδια (4,6 μέτρα), ενώ ολόκληρο το άγαλμα είναι 45 πόδια (14 μέτρα), ύψος όσο ένα τετραώροφο κτίριο. Ζυγίζει 7 τόνους (7.000 κιλά), και είναι το μεγαλύτερο γλυπτό στο Rockefeller Center, τοποθετήθηκε  το 1937

Ο άξονας βορρά-νότου της οπλικής σφαίρας στους ώμους του δείχνει προς το Βόρειο Αστέρι όπως φαίνεται από την πόλη της Νέας Υόρκης. Στους ώμους του Άτλαντα βρίσκεται μια φαρδιά, κυρτή δέσμη που εμφανίζει μια ζωφόρο των παραδοσιακών συμβόλων για τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Δίπλα στη Γη (πάνω από το δεξί αντιβράχιο του Άτλαντα) υπάρχει μια μικρή ημισέληνος που συμβολίζει τη Σελήνη. Σε έναν από τους δακτυλίους της σφαίρας είναι κολλημένα σύμβολα για δώδεκα αστερισμούς από τους οποίους διέρχεται ο Ήλιος κατά τη διάρκεια του έτους.

Tο σύμβολο του Δία  δεν είναι ωστόσο ορατό  ίσως υποθετικά να βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κεφάλι του Άτλαντα,στο σημείο όπου το τόξο συναντά τον λαιμό του, αφού είναι ο Ζεύς που τιμώρησε τον Άτλαντα για να σηκώσει το ουράνιο βάρος αφού οι Ολύμπιοι του νίκησαν τους Τιτάνες του Άτλαντα. 

Lee Lawrie, Atlas, 1937, Rockefeller Center, Νέα Υόρκη  BIG APPLE
Και λίγη Ιστορία.....
Η Ιδρυση του Big Apple
Το 1626 αγοράστηκε το νησί Μανχάταν από τους Ινδιάνους για 24 δολάρια και έτσι εγκαταστάθηκαν περισσότεροι Ολλανδοί. Η νέα αυτή αποικία πήρε το όνομα Νέο Αμστερνταμ. Με το πέρασμα των χρόνων χτίστηκε το πρώτο νοσοκομείο, το πρώτο σχολείο και η πρώτη φυλακή.Το 1652 χτίστηκε, εκεί που σήμερα βρίσκεται η περίφημη Γουόλ Στριτ, ένα προστατευτικό τείχος. Το 1664 η εξουσία πέρασε από τους Ολλανδούς στους Άγγλους, οι οποίοι επιτέθηκαν στην πόλη και την κατέλαβαν αναίμακτα. Τότε μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη προς τιμήν του δούκα της Υόρκης, αδελφού του τότε Βασιλέα της Αγγλίας,

Τον 18ο αιώνα η Νέα Υόρκη συμμετείχε έντονα στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Αμερικανών . Το 1776 έγινε το κυρίως καταφύγιο του Τζόρτζ Ουάσινγκτον. Το 1783 οι τελευταίοι Άγγλοι εγκατέλειψαν την Νέα Υόρκη, καθώς αναγνωρίστηκε η Ανεξαρτησία της Αμερικής. Από το 1788 ως το 1790 η Νέα Υόρκη ήταν η πρωτεύουσα των (τότε) Η.Π.Α. Το 1792 ιδρύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Στα μέσα του 19ου αιώνα ξεκίνησαν τα σχέδια για ένα μεγάλο κεντρικό πάρκο, το Σέντραλ Παρκ Το 1866 αυτό το τεράστιο πάρκο ήταν έτοιμο.
 Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αυξήθηκε πάρα πολύ η μετανάστευση στην Νέα Υόρκη. Κυρίως μετανάστευαν Ιρλανδοί, Ιταλοί και Γερμανοί με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 
Η εγκληματικότητα όμως ήταν μεγάλη και οι συνθήκες ζωής για τους νεοφερμένους αποίκους πολύ άσχημες.Το 1875 ιδρύεται στο μεγάλο Μήλο, στην Νέα Υόρκη η θεοσοφία σύστημα αποκρυφιστικών δοξασιών  που στηρίζονται  στην πεποίθηση ότι ψήγματα της θεϊκής ή αιώνιας αλήθειας μπορούν να αναζητηθούν σε όλες τις θρησκείες της Ανθρωπότητας. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε κυρίως μέσα από τα γραπτά της Ελένα Μπλαβάτσκυ (Helena Petrovna Blavatsky), η οποία αποτελεί και την ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας  και φθάνει μέχρι τις μέρες μας με τα γνωστά αποτελέσματα που τα βιώνουμε όλοι οι λαοί.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό  και  η  Πανδημία Κορωνοιός   μαστίζουν την ανθρωπότητα
.
Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, η Νέα Υόρκη έγινε το κέντρο του διεθνούς εμπορίου και της βιομηχανίας. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929, επηρέασε πολύ βαθιά την πόλη (κραχ). Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 25%. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται το 1933. Τότε άρχισαν να χτίζονται οι πρώτοι ουρανοξύστες.Η κατασκευή του Rockefeller Center ξεκίνησε το 1931 και τα πρώτα κτίρια άνοιξαν το 1933. Ο πυρήνας του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε μέχρι το 1939 στην αρχή του 2ου παγκόσμιου πολέμου.

"Δεν υπάρχει υψηλότερη θρησκεία από την Αλήθεια."  ήταν το μότο της Θεοσοφίας..... που κρύφτηκε πίσω απο τα ψηλά κτίρια -τείχη της σύγχρονης Βαβυλώνας.





3 σχόλια:

  1. https://www.flickr.com/photos/wallyg/451338073/in/photostream/
    http://tm01001.blogspot.com/2013/02/fountain-prometheus-fountain-new-york-ny.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συμμορίες της Παλαιάς και Νέας Εποχής

    https://mylikesite.wordpress.com/2019/12/05/%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης (αγγλικά: Gangs of New York) είναι ο τίτλος αμερικανικής ιστορικής ταινίας παραγωγής 2002 σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε και σε σενάριο των Τζέι Κοκς, Στίβεν Ζαϊλίαν και Κένεθ Λόνεργκαν. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο του Χέρμπερ Άσμπουρι, το οποίο περιγράφει πραγματικά γεγονότα.
    Στις αρχές του 1860 κι ενώ η Αμερική υπέφερε από τον εμφύλιο πόλεμο, στη Νέα Υόρκη μια άλλη μάχη ξεκινούσε. Στα «Πέντε Σημεία» (Five Points) της Νέας Υόρκης οι συγκρούσεις των ντόπιων (γεννημένοι στην Αμερική απόγονοι Άγγλων προτεσταντών μεταναστών) με τους Ιρλανδούς και Ιταλούς μετανάστες έκανε την περιοχή πολύ επικίνδυνη. Στο κέντρο αυτών των αναταραχών εκτυλίσσεται η ιστορία του Άμστερνταμ Βάλον, γιο του αρχηγού των μεταναστών, που αφού βγαίνει από το ορφανοτροφείο αναζητά το φονιά του πατέρα του, τον Μπιλ τον "Χασάπη" για να πάρει εκδίκηση...
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9_%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9D%CE%AD%CE%B1%CF%82_%CE%A5%CF%8C%CF%81%CE%BA%CE%B7%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή