Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Βροχή αστεριών





Danny Lawson Images


Η βροχή των διαττόντων Διδυμίδων, (Geminids)μία από τις πιο εντυπωσιακές του έτους, κορυφώθηκε  στο βόρειο ημισφαίριο 







Οι Διδυμίδες, που συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, παράγουν, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, τα εντυπωσιακότερα «πεφταστέρια» μέσα στο έτος.
Αποκαλούνται από τους ειδικούς ο «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» 60 έως 120 φωτεινά και συχνά πολύχρωμα πεφταστέρια την ώρα
Εκαναν την πρώτη εμφάνισή τους το 1862 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. 
Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η προέλευσή τους δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά  ο μυστηριώδης αστεροειδής «3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1982 από τη NASA και θεωρείται ένας πρώην κομήτης που έχασε την ουρά του,  έχει αναφερθεί ως « βραχικός κομήτης.
Το 2018, οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι ο Φαέθων είχε μπλε χρώμα. Αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς οι περισσότεροι αστεροειδείς τείνουν να είναι γκρι ή κόκκινοι.Το 2020, πολικομετρική μελέτη αποκάλυψε ότι ο Phaeton έχει μια επιφάνεια με απότομες πλαγιές που καλύπτονται από ένα μείγμα ρεγολίθου με μεγαλύτερα βότσαλα.  Η σύνθεση του Φαέθωνα ταιριάζει με την έννοια της κομητικής προέλευσής του. ταξινομείται ως αστεροειδής τύπου F (ένας σχετικά σπάνιος τύπος ανθρακούχων αστεροειδών),επειδή αποτελείται από σκούρο υλικό.
Ο «Φαέθων», περίπου πέντε χιλιόμετρα σε διάμετρο, είναι ένας ενεργός αστεροειδής του Απόλλωνα ακολουθεί μια άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία σχεδόν κάθε ενάμιση χρόνο τον φέρνει πιο κοντά στον Ήλιο από οποιονδήποτε άλλο γνωστό αστεροειδή με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να «καίγεται» από το ηλιακό φως, καθώς η θερμοκρασία της επιφάνειάς του φτάνει τους 700 βαθμούς Κελσίου. Για το λόγο αυτό, πήρε το όνομά  Φαέθων.
Έτσι, παράγει νέες εκροές σκόνης, τους Διδύμους, όταν αυτοί οι μετεωρίτες εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.



 


Genimids meteor shower


2 σχόλια:

  1. LIVE | NASA Geminid meteor shower | 2021
    https://www.youtube.com/watch?v=sm0R7NRkIv0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αστεροειδείς είναι τα μικρά σώματα του Ηλιακού συστήματος, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Η συντριπτική πλειονότητα των αστεροειδών είναι συγκεντρωμένη σε δύο Ζώνες: στην Κύρια ζώνη αστεροειδών και στη Ζώνη του Κάιπερ. Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος και υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια.
    Ο 951 Γκάσπρα, ο πρώτος αστεροειδής που φωτογραφήθηκε από κοντά.
    Με πολύ απλά λόγια, μπορούμε να περιγράψουμε τους αστεροειδείς σαν τεράστιους βράχους σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Το μέγεθός τους ποικίλλει από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Τα μικρότερα σώματα σε περιηλιακή τροχιά ονομάζονται μετεωροειδείς. Συνήθως οι αστεροειδείς έχουν ακανόνιστο σχήμα που μοιάζει με πατάτα, οι μεγαλύτεροι όμως έχουν σφαιρικό ή ελλειπτικό σχήμα, καθώς η βαρύτητα που δημιουργεί η μάζα τους στην επιφάνειά τους υπερισχύει. Σύμφωνα με το ψήφισμα 5Α της 26ης Συνόδου της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (2006), οι σχεδόν σφαιρικοί αστεροειδείς ονομάζονται στο εξής και πλανήτες νάνοι. Οι αστεροειδείς της Κύριας ζώνης αποτελούνται κυρίως από πυριτικούς βράχους και μέταλλα. Ο 1 Δήμητρα αποτελεί εξαίρεση, καθώς ένα μεγάλο μέρος του είναι πάγος νερού. Αντιθέτως, οι αστεροειδείς της Ζώνης του Κάιπερ αποτελούνται κυρίως από πάγο (π.χ. παγωμένα αέρια). Υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια αστεροειδείς στο Ηλιακό σύστημα, κι από αυτούς μέχρι τον Μάρτιο του 2015 είχαν καταγραφεί οι 679.035, με τους 427.393 από αυτούς επίσημα καταγεγραμμένους σε καταλόγους.[1]

    Θέση
    Οι περισσότεροι αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης βρίσκονται στην Ζώνη των Αστεροειδών, μια περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία και σε απόσταση περίπου 3 αστρονομικές μονάδες (AU) από τον Ήλιο. Υπάρχουν όμως και αλλού, όπως στα σημεία Λαγκράντζ του Δία και του Άρη, την κίνηση των οποίων ακολουθούν. Τέτοιοι αστεροειδείς ονομάζονται «Τρωικά αντικείμενα». Οι δύο φυσικοί δορυφόροι του Άρη, Φόβος και Δείμος, είναι αστεροειδείς που μπήκαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Κάποιοι από τους αστεροειδείς έχουν και οι ίδιοι μικρούς δορυφόρους, ενώ έχουν ανακαλυφθεί και κάποια τριπλά συστήματα.

    Οι αστεροειδείς της Ζώνης του Κάιπερ βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνος, και για το λόγο αυτό είναι γνωστοί και με τη γενική ονομασία Μεταποσειδώνια Αντικείμενα (Transneptunian Objects, TNOs), στην οποία και παραπέμπουμε για περισσότερα. Επίσης μεταξύ της τροχιάς του Δία και του Ποσειδώνα περιφέρονται αστεροειδείς οι οποίοι είναι γνωστοί ως κένταυροι.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή