Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Το βέλος του χρόνου

 



"TIME" VLADIMIR KUSH


Στη θερμοδυναμική, η  Εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής.
«εντροπία» («εν-» + «τροπή», αλλαγή εντός, εσωτερική αλλαγή

Η αύξηση της εντροπίας υποβαθμίζει την ωφελιμότητα της ενέργειας ...

Από τη σκοπιά του Μακρόκοσμου όσο μεγαλύτερη γίνεται η εντροπία, τόσο μειώνεται η δυνατότητα του συστήματος να παράγει ωφέλιμο έργο. Από τη σκοπιά του Μικρόκοσμου, η Εντροπία
εκφράζει την έλλειψη οργάνωσης. Είναι ένα μέτρο της αταξίας των ατόμων ή των μορίων. Όσο αυξάνεται η Εντροπία εξαλείφονται οι λεπτομέρειες οργάνωσης και αυξάνεται η αταξία.

Το θερμοδυναμικό βέλος του χρόνου. Είναι η κατεύθυνση του χρόνου στην οποία μεγαλώνει η αταξία (ή, εντροπία) ενός κλειστού συστήματος σωματιδίων (π.χ., των μορίων ενός ιδανικού αερίου μέσα σε ένα θερμικά μονωμένο δοχείο), σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής.

2. Το ψυχολογικό βέλος του χρόνου. Είναι η κατεύθυνση στην οποία αισθανόμαστε ότι ο χρόνος περνά, έτσι ώστε να θυμόμαστε το παρελθόν αλλά όχι το μέλλον.

3. Το κοσμολογικό βέλος του χρόνου. Είναι η χρονική κατεύθυνση κατά την οποία το σύμπαν διαστέλλεται, όπως τουλάχιστον τούτη τη στιγμή συμβαίνει.

Ο κόσμος που μας περιβάλλει γύρω μας είναι ένας κόσμος αντικειμένων και υποκειμένων ύλης, αλλά είναι και ένας κόσμος ενέργειας.

Το να εστιαζόμαστε μόνο στα περιγράμματα των μορφών της ύλης χωρίς να αντιλαβανόμαστε την ενέργεια τους μειώνει απελπιστικά το επίπεδο και το εύρος της αντίληψης μας.

Όλα τα προβλήματά μας στην ύλη είναι θέμα ενέργειας. Ο πλήρης ξεπεσμός που σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που κυκλοφορεί πλέον σε όλη την ανθρωπότητα δεν είναι μόνο οικονομικός και ηθικός λόγων κρίσης αξιών , αλλά βαθύτατα ενεργειακός.

Η πτώση αξιών είναι και πτώση της ενέργειας, καταστροφή των ενεργειακών πηγών και μείωση των αποθεμάτων των ενεργειακών.

Η εξουσία, επειδή ανησυχεί για την διατήρησή της , καθόλου σοφή ηγεσία, μειώνει συνέχεια το επίπεδο ενέργειας της μάζας για την χειραγωγεί. Δεν καταλαβαίνει μέσα στην αλαζονεία της πως μόνο κοντόφθαλμη λογική είναι αυτή που επιταχύνει τον επιθανάτιο ρόγχο της.

Και οι   εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν πρώτη την ευθύνη για αυτό το show κακής ποιότητας.
Η εξουσία  είναι υπόλογη γιατί  επιταχύνει κατεβάζει το επίπεδο του σθένους, της δύναμης, της ευρωστίας, της ενέργειας, της συνείδησης, της αισθητικής, οδηγώντας μας όλους και τον εαυτό της σε ένα θερμοδυναμικό θάνατο εξαιτίας της εντροπίας.
Δεν φτάνει δηλαδή που έχουμε αυτά τα άθλια θεάματα  μαζί με τα τηλεσκουπίδια που ταΐζουν την ποδηγετούμενη μάζα για να την κρατούν «δημιουργικά» απασχολημένη, έχουμε και τις χαμηλού επιπέδου και αισθητικής ειδήσεις, απο ενημερωτικές εκπομπές  απουσίας διαφάνειας και αξιοπιστίας.


Η δε άνοη μάζα χειραγωγούμενη, στηρίζει ό,τι πιο ευτελές κυκλοφορεί, ό,τι είναι εύκολο. Δεν κατανοεί ότι επισύρει την πτώση και την καθοδική ροή.

Συνήθως καλύπτεται με μια δικαιολογία φθηνή. Πως δεν καταλαβαίνει. Και αντί να προσπαθήσει να καταλάβει και να ανεβάσει το επίπεδο , αρέσκεται σε μια συνεχή, ανόητη ασχολιών επιλογή.

Όμως, η τελική πτώση της ενέργειας με ένα ΘΑΝΑΤΟ ισοδυναμεί, και είναι προ των πυλών, για όλη την ανθρωπότητα αυτή τη φορά και ένα τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, …την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.

Αντίσταση στην εντροπία σημαίνει αντίσταση στη ρηχότητα και την ανοησία και σε μια εξουσία χωρίς αισθητική και ουσία και χωρίς σοφία.

Αντισταθείτε στην εντροπία  που αυξάνεται με κάθε χτύπο του ρολογιού.... πως;;;;
Σωστή χρήσης της ενέργειας. Στο μέτρο! Το μέτρο δεν είναι μετριότητα αλλά κορύφωση, το Άριστον!Ούτε έχει να κάνει με την τελειότητα που είναι μια άλλη μορφή εγωισμού. Το μέσον, το μέτρον, η αρμονία!!!
Το να είναι κανείς άψογος  δεν σημαίνει  τέλειος σημαίνει να χρησιμοποιεί την ενέργεια, τον κόσμο γύρω του, και τον εαυτό του , με μέτρο , σοφία, σύνεση και αρμονία.
Σημαίνει την ένωση του μυαλού, της ψυχής και της καρδιας του ανθρώπου,
σε μια ολοκληρωμένη ευφυή συνεργασία.

Αψογοσύνη σημαίνει να κάνει κανείς το καλύτερο που μπορεί
στις υπάρχουσες συνθήκες και με τα μέσα που του έχουν δοθεί.
Να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του, στο μεγάλο Σκηνοθέτη του κόσμου,
που είναι το Πνεύμα.



Ο Οδυσσέας και… η αψογοσύνη!

1 σχόλιο:

  1. Συνδέεται, η εντροπία, σαφώς με την Πτώση , ην Ανάγκη και την Υβριν.
    Είναι η ανάγκη που μας οδηγεί στην έλλειψη μέτρου και αρμονίας
    Και η έλλειψη γνώσης στο σωστό χειρισμό της ενέργειας.
    Είναι η ενέργεια που πέφτει διαρκώς μετά την γέννηση του ανθρώπου
    Αλλά είναι και η ανάληψη της ευθύνης αυτής, η μόνη ευκαιρία της ύπαρξης,
    η μόνη δυνατότητα… να ανεβούμε!…..
    Hans Zimmer - Time
    https://www.youtube.com/watch?v=va1oiojnGrA

    ΑπάντησηΔιαγραφή