Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Το χρυσό σκαμνί της Γκάνα

 



Οι  Ασάντι




 και η Αυτοκρατορία του Ασάντι ήταν ένα βασίλειο και μια αυτοκρατορία του λαού Ακάν από το 1701 έως το 1957, στην περιοχή της σημερινής Γκάνα. Περιλάμβανε την κεντρική, δυτική και ανατολική περιφέρεια της σημερινής Γκάνα και ορισμένα τμήματα της Ακτής Ελεφαντοστού και του Τόγκο






Το όνομα Asante σημαίνει «λόγω πολέμου». Η λέξη προέρχεται από τις λέξεις ɔsa που σημαίνει «πόλεμος» και nti που σημαίνει «εξαιτίας». Αυτό το όνομα προέρχεται από την προέλευση του Asante ως βασίλειο που δημιουργήθηκε για να πολεμήσει το βασίλειο Denkyira.
Το ύφασμα Kente, το παραδοσιακό ένδυμα που φορούσε η οικογένεια Ashanti, έχει υιοθετηθεί ευρέως σε όλο το βασίλειο .

Ο πανίσχυρος στρατός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας συνετρίβη στην Αφρική, από τους θρυλικούς πολεμιστές Ασάντι. Είναι ο μοναδικός λαός στον κόσμο που κάνει δική του χαρακτηριστική χειραψία με το αριστερό χέρι.



The golden stool 1935
 
Το Χρυσό Σκαμπό συμβόλιζε την ενότητα του κράτους, ήταν ο μοναδικός ενοποιητικός παράγοντας στο κράτος, στον οποίο υπόκεινταν όλοι οι άλλοι βασιλιάδες και τα κατακτημένα κράτη.Το σκαμνί παραμένει ιερό για τους Ashanti καθώς πιστεύεται ότι περιέχει το Sunsum - πνεύμα ή ψυχή του λαού Ashanti



Σημαία των Ασσάντι με το σκαμπό


Από τις αρχές του 18ου αιώνα, οι Ασάντι ασχολούνταν ενεργά με τους Βρετανούς στο εμπόριο. Προμήθευαν σκλάβους στους Βρετανούς και με τη σειρά τους θα τους έδιναν πυροβόλα όπλα, τα οποία τους βοηθούσαν να επιβάλουν τις εδαφικές επεκτάσεις τους.

Οταν οι Βρετανοί έφθασαν στην περιοχή των Ασάντι για πρώτη φορά, δεν βρήκαν κάποιες σκόρπιες φυλές μαύρων, αλλά ένα οργανωμένο κράτος με ανεπτυγμένες πολιτειακές δομές και σύστημα διακυβέρνησης. Οι Ασάντι είχαν πολύ μεγάλο πλούτο σε χρυσό, περίτεχνα κοσμήματα και ιερά αντικείμενα, όλα από χρυσάφι που ήταν μία τέχνη που κατείχαν καλά. Ακόμα και τα όπλα τους είχαν λαβές από χρυσό! Οι Ασάντι, μετεξελίχθηκαν το 1670, από φυλετικό κράτος σε Αυτοκρατορία με δομή πόλεων - κρατών, ενώνοντας μία τεράστια έκταση φυλών μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού. Οι περισσότερες πόλεις ήταν από αχυροκαλύβες. 
 Είχαν όμως Αυτοκράτορα με συμβούλιο αντιπροσώπων, κρατική ιεραρχία, οργανωμένο στρατό και ανεξάρτητο σώμα Δικαιοσύνης. Το κράτος των Ασάντι, είχε θεσμικά κατοχυρωμένη την δουλεία ως κοινωνική τάξη, όμως οι δούλοι μπορούσαν να γίνουν ελεύθεροι πολίτες ή γυναίκες να παντρευτούν με ελεύθερους και ακόμα πιο παράξενο είναι ότι επιτρεπόταν δούλοι να έχουν δούλους! 
Αν και οι δούλοι είχαν μια καλή ζωή, δεν έλειπαν βέβαια και οι δημόσιες εκτελέσεις. 
 Η κοινωνία των Ασάντι ήταν  Μητριαρχική και οι γυναίκες ελεύθερες ή δούλες είχαν αξία, γιατί η γενιά κρατιόταν από την πλευρά της μητέρας και όχι του πατέρα. 
 Τέλος ήταν σχεδόν μονοθεϊστές, έχοντας έναν τριαδικό Θεό - δημιουργό του σύμπαντος και μία Θεά της Γης που γέννησε τα παιδιά του, κάποιες μικρότερες θεότητες και πνεύματα της φύσης. Πολλοί Ασάντι πουλήθηκαν σαν σκλάβοι σε Πορτογάλους εμπόρους και κατέληξαν στην Βραζιλία.
Σήμερα οι Ασάντι έχουν το δικό τους ανεξάρτητο βασίλειο μέσα στην ομοσπονδία της Γκάνα και είναι το μεγαλύτερο, με την δική τους σημαία και Βασιλιά και πρωτεύουσα το Κουμάσι, το οποίο είχαν κάψει οι Βρετανοί το 1870. Η επίσημη εθνική γλώσσα τους είναι η κύρια γλώσσα 9 εκατομμυρίων Ασάντι.







Χρυσά σύμβολα των Ασάντι. Η σβάστικα θεωρείται σύμβολο της Αφοσίωσης.

Ο Otumfuo Osei Tutu II (γεννήθηκε Νανά Μπαριμά Kwaku Duah  The Asantehene  ( ο απόλυτος Μονάρχης κάθισε στο χρυσό σκαμνί 26 Απριλίου 1999.  Με την ονομασία, Otumfuo Osei Tutu II είναι σε άμεση διαδοχή του ιδρυτή του 17ου αιώνα του  Είναι επίσης καγκελάριος του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Kwame Nkrumah (KNUST) , ο Μέγας Προστάτης της Μεγάλης Στοάς της Γκάνας και ο Σπαθοφόρος της Ενωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας



O Πρίγκηπας Κάρολος με την Δούκισσα της Κουρνουάλης Καμίλλα  όρθιοι υποβάλλουν τα σέβη τους στον Μονάρχη των Ασσάντι



Στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί γονάτισαν φορώντας ενδυμασία αφρικανικής φυλής που εξασκούσε το δουλεμπόριο! Θέλοντας να δείξουν πόσο καλοί άνθρωποι και αντιρατσιστές είναι, κορυφαίοι Δημοκρατικοί φόρεσαν ένα μαντίλι Kente και γονάτισαν για να τιμήσουν τον George Floyd . Ισως θα έπρεπε να διαβάσουν λίγο ιστορία , γιατί προφανώς δεν γνώριζαν ότι οι Ασσάντι ήταν δουλέμποροι και πουλούσαν δούλους στους Βρεττανούς με αντάλλαγμα οπλα.



Παροιμία της αυτοκρατορίας της Γκάνα "
"Ένας άνθρωπος δεν περιπλανιέται μακριά από το σημείο που το καλαμπόκι του ψήνει".


3 σχόλια:

  1. Ο Kwame Nkrumah PC (21 Σεπτεμβρίου 1909 [1] [a] – 27 Απριλίου 1972) ήταν Γκάνα πολιτικός, πολιτικός θεωρητικός και επαναστάτης. Ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Γκάνας , έχοντας οδηγήσει τη Χρυσή Ακτή στην ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1957. [2] Ένας ισχυρός υποστηρικτής του Παναφρικανισμού , ο Nkrumah ήταν ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας και νικητής του Λένιν. Βραβείο Ειρήνης από τη Σοβιετική Ένωση το 1962.
    Η κυβέρνησή του ήταν κυρίως σοσιαλιστική αλλά και εθνικιστική . Χρηματοδότησε εθνικά βιομηχανικά και ενεργειακά έργα, ανέπτυξε ένα ισχυρό εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα και προώθησε μια παναφρικανική κουλτούρα. [7] Υπό τον Nkrumah, η Γκάνα διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στις αφρικανικές διεθνείς σχέσεις κατά την περίοδο της αποαποικιοποίησης .
    Ένας Γερμανός Ρωμαιοκαθολικός ιερέας με το όνομα Τζορτζ Φίσερ λέγεται ότι επηρέασε βαθιά την εκπαίδευσή του στο δημοτικό σχολείο.Εγινε Ιησουίτης πρόεδρο της Νιγηρίας Nnamdi AzikiweΜιλήστε ενώ είστε φοιτητής στο Αχείμωτα. οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και η επιρροή του Azikiwe αύξησε το ενδιαφέρον του Nkrumah για τον μαύρο εθνικισμό. Ο νεαρός δάσκαλος αποφάσισε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο Lincoln ,στην κομητεία Chester, Πενσυλβάνια

    Το 1964, μια συνταγματική τροποποίηση έκανε τη Γκάνα ένα μονοκομματικό κράτος , με τον Nkrumah ως πρόεδρο ισόβια τόσο του έθνους όσο και του κόμματός του. [9] Ο Nkrumah καθαιρέθηκε το 1966 από το Συμβούλιο Εθνικής Απελευθέρωσης , υπό την εποπτεία του οποίου, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ιδιωτικοποίησαν πολλές από τις κρατικές εταιρείες της χώρας.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kwame_Nkrumah

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το St.Nikolas Ο Άγιος Νικόλας, λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο με δωρεές, χωρίς τη βοήθεια κρατικής επιχορήγησης. Το πρώτο σχολικό κτίριο χτίστηκε με επιχορήγηση από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκου σε γη που δωρίστηκε από τον Όμιλο Τσάκου. Άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2012 με δύο αίθουσες διδασκαλίας.
    ο Ίδρυμα Άγιος Νικόλαος είναι εγγεγραμμένο στην Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (φιλανθρωπικός αριθμός: 1164193). Η φιλανθρωπική οργάνωση εγγράφηκε επίσημα τον Νοέμβριο του 2015, για να υποστηρίξει και να επιβλέπει το σχολείο. Ο Άγιος Νικόλας είναι επίσης εγγεγραμμένος, σαν Μη Κυβερνητική Οργάνωση [ΜΚΟ] στη Γκάνα.


    https://stnicholasschoolghana.com/el/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο σκαμνάκι
    ...έχουμε και εμείς εδώ τέτοια
    και τέτοιους ένθρονους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή