Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Ενας επισκέπτης αστεροειδής



Αστεροειδής Νηρεύς


Ένας αστεροειδής με όνομα από την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο «4660 Νηρέας», δυνητικά επικίνδυνος, θα εισέλθει στην τροχιά της Γης  θα περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας το 11.Δεκεμβρίου 2021 .

Ο αστεροειδής 4660 Νηρέας ανακαλύφθηκε  28.2.1982 Ανήκει στους Απολλώνιους αστεροειδείς (Apollo asteroids) μία ομάδα γεωπλήσιων αστεροειδών. Πήραν το όνομά τους από τον αστεροειδή 1862 Απόλλων, τον 1ον της ομάδας που ανακαλύφθηκε 1932

Εχει ωοειδές σχήμα με μήκος περίπου 330 μέτρων και ταχύτητα 23.700 χιλιομέτρων την ώρα. Θα πλησιάσει αυτήν τη φορά περισσότερο από ό,τι είχε κάνει τα προηγούμενα 20 χρόνια, αλλά και πάλι θα παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας περίπου 3,86 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ή δέκα φορές την απόσταση Σελήνης-Γης.

Ο Νηρέας πλησιάζει τη Γη περίπου κάθε δέκα χρόνια και η επόμενη προσέγγισή του αναμένεται το 2031. Το 2060 αυτός ο αστεροειδής εκτιμάται ότι θα πλησιάσει πολύ περισσότερο, σε απόσταση περίπου 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (τρεις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης).

Ο Νηρέας αποτελεί και πιθανό μελλοντικό στόχο εξορυκτικής-μεταλλευτικής δραστηριότητας στο διάστημα, καθώς εκτιμάται ότι διαθέτει νικέλιο, σίδηρο και κοβάλτιο συνολικής αξίας 4,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα περίπου κάθετο στον μεγαλύτερο άξονά του, όπως ένα ασημένιο κουτάλι που περιστρέφεται σε ένα τραπέζι.

Οι αστεροειδείς είναι τα μικρά σώματα του Ηλιακού συστήματος, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Η συντριπτική πλειονότητα των αστεροειδών είναι συγκεντρωμένη σε δύο Ζώνες: στην Κύρια ζώνη αστεροειδών και στη Ζώνη του Κάιπερ. Οι αστεροειδείς θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού συστήματος και υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια.

Ο Νηρεύς στην Ελληνική μυθολογία είναι πρωτότοκος γιος του Πόντου και της Γαίας (Ησίοδος) και κατ΄ άλλους του Ωκεανού και της Τηθύος. Κατοικία του είναι ένα λαμπρό σπήλαιο, ένα φωτεινό ανάκτορο που βρίσκεται στα βάθη των Ωκεανών.




Νηρέας -Δωρίς Ωκεανός-Τηθίς, η παράσταση στο βόρειο τμήμα της ζωφόρου με την Δωρίς να τραβά τα μαλλιά ενός γίγαντα.
"ΒΩΜΟΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ" Μουσείο Βερολινο.

Ο Νηρέας φέρεται ως θαλάσσια θεότητα προγενέστερη του θεού Ποσειδώνα. Οι αρχαίοι Έλληνες ποιητές και καλλιτέχνες παρουσιάζουν τον Νηρέα ως γέροντα μειλίχιο αγαθόν και αξιαγάπητο. Σύζυγός του ήταν η Ωκεανίδα Δωρίς με την οποία απέκτησε το πολυάριθμο γένος των Νηρηίδων τις ωραιότατες 50 κόρες .

Ο Νηρέας είχε το χάρισμα της μαντικής, λέγεται ότι προείπε στον Πάρι όταν απήγαγε την Ελένη τον όλεθρο της πατρίδας του συνεπεία της κακής του πράξης.

Όπως όλες οι θαλάσσιες θεότητες μπορούσαν να μεταμορφώνονται έτσι και ο Νηρέας μεταμορφωνόταν σε περίεργα και απίθανα σχήματα.


Το όνομα Νηρεύς έχει σαφώς καθορισμένη έννοια και μας θυμίζει το νερό που κινείται. Ο Νηρέας αναφέρεται στον Όμηρο και στον Ησίοδο  Από τον λευκό αφρό στις κορυφές των κυμάτων φαντάστηκαν οι άνθρωποι τον Νηρέα γέροντα, καθώς και το λαϊκό του όνομα ήταν γέρων άλιος

 Σύμφωνα πάντα με την Θεογονία ο Νηρέας είναι γέροντας και το ψέμα δεν τον αγγίζει, είναι μαλακός και του αξίζει μόνο εμπιστοσύνη καθώς μόνο δίκαιους στοχασμούς γεννάει ο νούς του χωρίς να τον εξαπατά με ψεύτικες υποσχέσεις 

Οι Νηρηίδες Πίνακας του Gaston Bussiere 1902.

Τα εκφραστικά ονόματα που αντλούμε από την Θεογονία για τις πενήντα Νηρηίδες, τις κόρες του γέροντα Νηρέα αναφέρονται ακριβώς στις διάφορες μορφές (κατάσταση θαλάσσης) και χάρες της.
 θάλασσας.Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η Αμφιτρίτη,  γυναίκα του θεού Ποσειδώνα και μητέρα του Τρίτωνα, η Θέτις μητέρα του ήρωα Αχιλλέα, η Ψαμάθη γυναίκα του Αιακού και η Γαλάτεια γυναίκα του κύκλωπα Πολύφημου).


 

Ο Νηρέας ήταν επίσης εκείνος που έδειξε στον Ηρακλή παλεύοντας μ΄ αυτόν για να το επιτύχει το δρόμο προς τον κήπο με τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων. & πρόβλεψε το ένδοξο πεπρωμένο του Ηρακλή .



3 σχόλια:

  1. Με πολύ απλά λόγια, μπορούμε να περιγράψουμε τους αστεροειδείς σαν τεράστιους βράχους σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Το μέγεθός τους ποικίλλει από λίγες δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Τα μικρότερα σώματα σε περιηλιακή τροχιά ονομάζονται μετεωροειδείς. Συνήθως οι αστεροειδείς έχουν ακανόνιστο σχήμα που μοιάζει με πατάτα, οι μεγαλύτεροι όμως έχουν σφαιρικό ή ελλειπτικό σχήμα, καθώς η βαρύτητα που δημιουργεί η μάζα τους στην επιφάνειά τους υπερισχύει. Σύμφωνα με το ψήφισμα 5Α της 26ης Συνόδου της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (2006), οι σχεδόν σφαιρικοί αστεροειδείς ονομάζονται στο εξής και πλανήτες νάνοι. Οι αστεροειδείς της Κύριας ζώνης αποτελούνται κυρίως από πυριτικούς βράχους και μέταλλα. Ο 1 Δήμητρα αποτελεί εξαίρεση, καθώς ένα μεγάλο μέρος του είναι πάγος νερού. Αντιθέτως, οι αστεροειδείς της Ζώνης του Κάιπερ αποτελούνται κυρίως από πάγο (π.χ. παγωμένα αέρια).
    Οι περισσότεροι αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης βρίσκονται στην Ζώνη των Αστεροειδών, μια περιοχή ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία και σε απόσταση περίπου 3 αστρονομικές μονάδες (AU) από τον Ήλιο. Υπάρχουν όμως και αλλού, όπως στα σημεία Λαγκράντζ του Δία και του Άρη, την κίνηση των οποίων ακολουθούν. Τέτοιοι αστεροειδείς ονομάζονται «Τρωικά αντικείμενα». Οι δύο φυσικοί δορυφόροι του Άρη, Φόβος και Δείμος, είναι αστεροειδείς που μπήκαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Κάποιοι από τους αστεροειδείς έχουν και οι ίδιοι μικρούς δορυφόρους, ενώ έχουν ανακαλυφθεί και κάποια τριπλά συστήματα.

    Οι αστεροειδείς της Ζώνης του Κάιπερ βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνος, και για το λόγο αυτό είναι γνωστοί και με τη γενική ονομασία Μεταποσειδώνια Αντικείμενα (Transneptunian Objects, TNOs), στην οποία και παραπέμπουμε για περισσότερα. Επίσης μεταξύ της τροχιάς του Δία και του Ποσειδώνα περιφέρονται αστεροειδείς οι οποίοι είναι γνωστοί ως κένταυροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πολεμικό ναυτικό έχει το Νηρεύς ΙΙ (υποβρύχιο)
    Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ‘Howaldtswerke – Deutsche Werft (HDW) AG, Kiel’ για λογαριασμό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Καθελκύστηκε στις 7 Ιουλίου 1971. Ίδιου τύπου Υ/Β ‘Γλαύκος ΙΙΙ’, ‘Τρίτων ΙΙ’, ‘Πρωτεύς ΙΙ’. Στις 10 Φεβρουαρίου 1972 παρελήφθη στο Κίελο της Δ. Γερμανίας. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 19 Ιουνίου 1972.
    https://www.hellenicnavy.gr/el/o-stolos-mas/ypovryxia/typou-glaykos/y-v-nirefs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. On December 11, the asteroid will make its closest approach to Earth. It will come within 3.86 million km, about ten times the distance between Earth and the Moon. Although it sounds like an enormous gap on cosmic scales, it is actually a stone's throw away.

    https://www.youtube.com/watch?v=sMHa2hWdRkw

    ΑπάντησηΔιαγραφή