Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Les Misérables et Les Thénardiers






Η φράση «άρτον και θεάματα» (panem et circenses) ανήκει στον  γνωστό Ρωμαίο σατυρικό ποιητή Γιουβενάλη, και έχει  διττή έννοια ότι η εξουσία ευτελίζεται με το να εξαγοράζει την κοινωνική  συγκατάθεση καταστολή και αποδοχή   και ο λαός ευτελίζεται αρκούμενος σε φθηνά  χαμερπή θεάματα . Η μιζέρια έχει δύο πρόσωπα.

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες προκειμένου να έχουν το λαό ευχαριστημένο και ως εκ τούτου «ήσυχο». κατά καιρούς  οργάνωναν δωρεάν συσσίτια αλλά και πληθώρα θεαμάτων, όπως: μονομαχίες, αρματοδρομίες, παρελάσεις εξωτικών ζώων, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και δημόσιες εκτελέσεις, είχε το φιλοθεάμον κοινό. 
Το έθιμο αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας ,οι κυβερνώντες  φροντίζουν ,με αυτοθυσία ,ξοδεύοντας το δημόσιο χρήμα, να μας κρατούν απασχολημένους και ντοπαρισμένους. Από τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης  μέχρι φεστιβάλ πολιτισμικής  υποκουλτούρας . Απειρες ενημερωτικές εκπομπές  όπου μιλούν ατελείωτα κάτι οι ειδικοί, οι παρουσιαστές- δημοσιογράφοι- ουραγοί- φερέφωνα-μισθοφόροι  των κομμάτων έχουν αναλάβει την μαζική κατήχηση , συμβάλλοντας τα μάλα στον ηθικό ξεπεσμό και την παραπλάνηση.
Με περισσό  ζήλο ανακοινώνουν  κάποιο φόνο  αν το κίνητρο είναι και σεξουαλικό  ακόμη καλύτερα , το διανθίζουν με μπόλικες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και το αναλύουν επί μέρες για να έχει να τρέφεται το αδηφάγον κοινό και να φτύνει τον κόρφο του.
Και έχουμε και τις εκπομπές διασκεδαστικού χαρακτήρα  πουλώντας από χάνδρες μέχρι καθρεπτάκια, για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες και εικόνες παντού σαν αντανάκλαση των πιο άθλιων ενστίκτων με το σύνθημα "καταναλώστε" απο κονσερβοποιημένη διασκέδαση μέχρι διακοπές με άτοκες δόσεις αλλά σε in μέρος που πάνε οι διάσημοι.



Στα στάδια και τις αρένες, με κορυφαίο το Circus Maximus, το  κανίβαλο κοινό της Ρώμης ξέδινε, «απολαμβάνοντας» τις αιματηρές συγκρούσεις , αίμα πολύ αίμα να χύνεται για να μην τρίζει η πολυθρόνα του  εκάστοτε αυτοκράτορα . Η ιστορία βέβαια μας διδάσκει ότι τελικά οι αυτοκράτορες δεν σώθηκαν ούτε και οι αυτοκρατορίες
Στο Circus Maximus, σύγχρονο «τσίρκο» που ξεκινά από την πολιτικής σκηνή  όπου μαζεύτηκαν τόσοι  κλόουν και καταλήγει  στη μαζική υποκουλτούρα της διασκέδασης και της ενημέρωσης, όπου  αποχαυνωμένοι άνθρωποι διασκεδάζουν για να  ξεχάσουν και να ξεχαστούν μέσα  στην κακή πραγματικότητα που τους κατακλύζει. 
Επέτρεψαν να γίνει η ζωή τους ένα τίποτα και  χάνουν τον χρόνο τους με κακοποιούς-ηθοποιούς που τους κάνουν να γελούν  με φθηνά αστεία ,με τo χάλι τους ,να τραγουδούν  αμφιβόλου αισθητικής στιχάκια με φασόν μουσική υπόκρουση.
Η ζωή τους δεν έχει κανένα ενδιαφέρον και μέσα απο το χαζοκούτι μαθαίνουν για τις ζωές κάποιων σταρ και διασήμων   στην αβάστακτη  άνοδο της ασημαντότητας
Ετσι  οι αυτοκράτορες της αρχαίας Ρώμης αγόραζαν την υποταγή του λαού με ψωμί και διασκέδαση, σήμερα η σιωπή των δούλων αγοράζεται με την  εκτόνωση σε αυτό που αποκαλούν διασκέδαση, καταναλωτισμό, φαγητό και ποτό μέχρι σκασμού, καφέδες , και άσκοπες μετακινήσεις με το 1000 άτοκων δόσεων αυτοκίνητο και  μάλιστο ανασφάλιστο.

 
"Ο Steve Cutts εικονογράφος δημιουργει βίντεο εικόνες που κατακρίνουν το σύγχρονο τρόπο ζωής, δηλώνοντας την παραφροσύνη της ανθρωπότητας ."


Μέσα σε αυτή την οχληρότητα της καθημερινής ζωής, τα προβλήματα επιβίωσης και αυτογνωσίας, η αγωνία για το μέλλον, η αίσθηση της αποξένωσης , από το "γίγνεσθαι"  της ιστορίας, δεν  αφήνουν κανένα περιθώριο στον άνθρωπο  για να σκεφτεί , ούτε ελεύθερο χρόνο ,  απαθής θεατής της κατάρρευσης των αξιών του ,μέσω μιας μαζικής παραπλάνησης που επιβλήθηκε πολύ μακρυά απο τα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες που κουκουλώνονται και αποσιωπούνται με ειδήσεις επιλεγμένες και άνευ νοήματος (όπως π.χ που πήγε διακοπές ή τι μαγείρεψε η παρουσιάστρια και οι εκλεκτοί καλεσμένοι της που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσουμε.
 Κάπως έτσι συνεχίζεται η τοξική «πολιτισμοκομποστοποίηση» του  Homo- Consumericus, με την αυτιστική συμμετοχή του σε όλα τα realities ( εικονική πραγματικότητα)που μεταμορφώνεται σε έναν νάρκισσο mainstream man

Ο εθισμός στην κατάρρευση, ο μαζικός υπνωτισμός   έχουν ακυρώσει τα αντανακλαστικά της  κοινωνίας  Eχουμε εθιστεί σε  οτιδήποτε ποταπό  και στο δηλητήριο που μας ταίζουν , όπως ο Μυθριδάτης. Η  αποσύνθεση είναι εμφανής και ας στρουθοκαμηλίζουν όλοι , η ανασφάλεια της καθημερινότητας, η καθεστωτική ανομία, η παιδεία η διάλυση του συστήματος υγείας, η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας  ως πολίτες απο το κράτος, οι  εξουσιούχοι που  προσπαθούν να κρύψουν την αποσύνθεση του κρατικού μηχανισμού,  ο λαός που το αποδέχεται   και ο θόρυβος από τα εορταστικά πανηγύρια που χρυσοπληρώνει ο κάθε  ανοιχτοχέρης  large δήμαρχος  με  τις πλάτες των άλλων  προμηνύουν το εκκωφαντικό τέλος αυτής της  παρακμιακής εποχής.



"Οι Αθλιοι"  Βικτώρ Ουγκώ
"Να τα τρία κοινωνικά προβλήματα: η εξαθλίωση των αντρών από τη φτώχεια, η κατάπτωση της γυναίκας  και ο αφανισμός της νιότης από τον σκοταδισμό"


«Δουλειές του ποδαριού
μωρό μου είμ’ αλλού
δεν κάνω εγώ για τούτο το κοτέτσι»   
Αυτό το είπε ο Τζίμης Πανούσης απο το άλμπουμ 
" Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΧΑΖΩΝ "




2 σχόλια:

  1. ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
    HOMO PARAZITUS

    Ο Steve Cutts εικονογράφος δημιουργει βίντεο εικόνες που κατακρίνουν το σύγχρονο τρόπο ζωής, δηλώνοντας την παραφροσύνη της ανθρωπότητας .
    Χρησιμοποιεί την τέχνη του όχι για να μας δείξει έναν παραμυθένιο κόσμο αλλά την σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής μας ζωής να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στη κοινωνία και τον κόσμο, γιατί πιστεύει , και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του, πως πολλά πράγματα γύρω μας θα έπρεπε να είναι διαφορετικά.
    https://kleonikikleio.wordpress.com/2015/08/24/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%b5%cf%83-%cf%89%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%b4%ce%b5%ce%bd/

    ΑπάντησηΔιαγραφή