Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Στον χορό μορφοποιητικών συχνοτήτων και κραδασμών





ΟΜΟΡΦΙΑ  εὐμορφία < εὔμορφος < εὖ + μορφή


Η σύνοδος Αφροδίτης – Δία συμβαίνει κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος οι δύο πλανήτες θα φαίνονται πιο κοντά από ό,τι συνήθως, ενώ -σύμφωνα με το BBC- κάτι ανάλογο θα συμβεί ξανά σε 17 χρόνια, το 2039.

Η Αφροδίτη και ο Δίας πλησιάζουν πιο κοντά κάθε πρωί καθώς κατευθύνονται προς τη σύνοδο της 30ης Απριλίου 2022 .

Πότε και πού να παρακολουθήσετε τη σύνοδο Αφροδίτης και Δία: Κοιτάξτε προς την κατεύθυνση της ανατολής του ηλίου για να δείτε τον λαμπερό Δία, την εκθαμβωτική Αφροδίτη και τον αχνότερο Άρη και Κρόνο. Θα βλέπετε την Αφροδίτη και τον Δία να πλησιάζουν κάθε μέρα.

Η πιο κοντινή σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 19 UTC στις 30 Απριλίου. Έτσι τα πρωινά της 30ης Απριλίου και της 1ης Μαΐου θα παρουσιάζουν τους δύο κόσμους ως πιο κοντινούς στον ουρανό μας. Σε σύνοδο, η Αφροδίτη θα είναι 0,2 μοίρες - μικρότερη από τη διάμετρο μιας πανσελήνου - νότια του Δία.

Παρόλο που η Αφροδίτη και ο Δίας εμφανίζονται ο ένας δίπλα στον άλλον στον ουρανό, δεν είναι πραγματικά πουθενά ο ένας κοντά στον άλλο στο διάστημα. Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πλανήτης προς τα έξω από τον ήλιο μας. Ο Δίας είναι ο 5ος πλανήτης. Σε συνδυασμό, οι δύο κόσμοι χωρίζονται από 430 εκατομμύρια μίλια (692 εκατομμύρια χιλιόμετρα), ή σχεδόν πέντε φορές την απόσταση Γης-Ήλιου!
H ΠΟΡΕΊΑ  ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΉΤΗ  ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2022

Γνωρίζατε ότι η Αφροδίτη δείχνει φάσεις, όπως και η Σελήνη; Αλλά θα χρειαστείτε ένα μικρό τηλεσκόπιο για να δείτε τις μεταβαλλόμενες φάσεις του.

Η Αφροδίτη πιο φωτεινή γύρω στις 9 Φεβρουαρίου

Η Αφροδίτη είναι ο φωτεινότερος πλανήτης. Αλλά είναι απίστευτα φωτεινό στις αρχές του 2022, στο πιο φωτεινό του για φέτος. Δεν μπορείτε να το χάσετε! Κοιτάξτε προς την κατεύθυνση της ανατολής του ηλίου κάθε καθαρό πρωινό τώρα. Όταν είναι τόσο φωτεινό, η Αφροδίτη εμφανίζεται ως ένας παράξενος εντυπωσιακός φάρος, χαμηλά στον ουρανό της αυγής. Είναι ορατό μόνο στο φωτεινό πρωινό λυκόφως, που φλέγεται από τον ροζ ουρανό. Η Αφροδίτη θα φτάσει στη μεγαλύτερη φωτισμένη έκτασή της στον ουρανό μας στις 9 Φεβρουαρίου 2022. Τότε είναι που το φωτισμένο τμήμα του πλανήτη –η ημισέληνος Αφροδίτη, που φαίνεται τώρα μέσω των τηλεσκοπίων– θα καλύψει τη μεγαλύτερη περιοχή της στον θόλο του ουρανού μας. Έτσι είναι περίπου αυτή τη στιγμή που η Αφροδίτη εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη λαμπρότητα στα μάτια.

Μετά τη μέγιστη φωτεινότητά της γύρω στις 9 Φεβρουαρίου, η Αφροδίτη δεν θα εμφανιστεί ξανά τόσο φωτεινή στον ουρανό μας μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Η μεγαλύτερη λαμπρότητα για την Αφροδίτη είναι μια απόλαυση! Παρακολουθήστε την Αφροδίτη στα ανατολικά πριν από την ανατολή του ηλίου τις επόμενες μέρες.

Η βασιλεία της Αφροδίτης στον πρωινό ουρανό ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου 2022 όταν πέρασε μεταξύ της Γης και του Ήλιου σε ένα γεγονός που ονομάζεται κατώτερη σύνοδος . Θα παραμείνει ένα πρωινό «αστέρι» – ορατό στα ανατολικά πριν από την ανατολή του ηλίου – μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου του 2022. Στη συνέχεια θα είναι πολύ κοντά στην ανατολή του ηλίου για να είναι ορατό από τη Γη. Θα περάσει πίσω από τον ήλιο από τη Γη στις 22 Οκτωβρίου 2022. Οι αστρονόμοι αποκαλούν αυτό το γεγονός «ανώτερη σύνοδο» της Αφροδίτης.
Γιατί η Αφροδίτη είναι πιο φωτεινή;

Ελέγξτε το παρακάτω διάγραμμα για να απεικονίσετε τις φάσεις της Αφροδίτης και τη θέση της σε σχέση με τον ήλιο και τη Γη. 
Ο πλανήτης φαίνεται ο μικρότερος – καλύπτοντας τη μικρότερη περιοχή του ουρανού – αμέσως μετά την ανώτερη σύνοδο . Όταν συμβεί αυτό, η Αφροδίτη βρίσκεται στην μακρινή πλευρά της τροχιάς της από εμάς. Απλώς κρυφοκοιτάζει αφού βρίσκεται πίσω ή σχεδόν πίσω από τον ήλιο όπως φαίνεται από τη Γη. Και η φωτεινή του πλευρά είναι στραμμένη προς εμάς. Και είναι στον βραδινό ουρανό. Η τελευταία σύνοδος Superior έγινε στις 26 Μαρτίου 2021. Θα γίνει την επόμενη στις 22 Οκτωβρίου 2022.

Μετά την ανώτερη σύνοδο, καθώς η Αφροδίτη συνεχίζει στην τροχιά της, η απόσταση μεταξύ Γης και Αφροδίτης αρχίζει να μειώνεται. Η Αφροδίτη σηκώνεται πίσω από τη Γη, στην εσωτερική τροχιά γύρω από τον ήλιο. Ο φαινομενικός δίσκος του πλανήτη μεγαλώνει αλλά βλέπουμε λιγότερο από το μέγεθος του φωτός της ημέρας. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, μπορούμε να δούμε την Αφροδίτη να φθίνει σε φάση, πηγαίνοντας από τη σφίγγα , στον μισό δίσκο και σε μια ημισέληνο.

Στη συνέχεια, η Αφροδίτη περνά μπροστά, ή σχεδόν μπροστά, από τον ήλιο σε κατώτερη σύνοδο . Αυτό είναι το γεγονός που συνέβη στις 9 Ιανουαρίου 2022. Σε κατώτερη σύνοδο – όταν η Αφροδίτη περνά ανάμεσα σε εμάς και τον ήλιο, η νυχτερινή πλευρά του πλανήτη είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση της Γης. Δεν μπορούμε να δούμε την Αφροδίτη, εν μέρει επειδή η πλευρά της ημέρας είναι στραμμένη μακριά από εμάς και εν μέρει επειδή ο πλανήτης ταξιδεύει με τον ήλιο στον ουρανό όλη την ημέρα. Σε κατώτερη σύνοδο, η Αφροδίτη χάνεται στη λάμψη του ήλιου.




Εχει και η Αφροδίτη τις φάσεις της!


Οι φάσεις της Αφροδίτης – και οι θέσεις της σε κατώτερη και ανώτερη σύνοδο – όπως φαίνονται από τη Γη. Προσαρμογή από εικόνα από τη NASA/ Chmee2/ Wikimedia Commons .


Η Αφροδίτη, Ο Έρως, το Παν!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ! Η αγάπη είναι γένους θηλυκού, ειρηνική!

Ο Έρως ανήκει στην άρρεν αρχή, την πολεμική

Η Αφροδίτη μητέρα της Αρμονίας… μας μυεί στο δικό της κόσμο , της ομορφιάς και του έρωτα για να μας μεταδώσει την δική της σοφία και τις
δικές της αξίες . Η αισθητική, η αρμονία, το κάλλος, η αγάπη, η γλυκύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια, η τρυφερότητα, η συνεργασία, η Ειρήνη!


Αιωνίως νέα, αιωνίως ερωτική, εποπτεύει την ερωτική συνουσία του Κόσμου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το φυσικό γίγνεσθαι. Κοντά της μέχρι και ο Άρης γλυκαίνει, χαλαρώνει, αναζητά λύσεις συνύπαρξης, χτίζει γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας, αφήνοντας τον μοναχικό δρόμο και αναζητά την συντροφικότητα της τέλειας πανέμορφης Θεάς. Η ισχύς, η δύναμη από τη μία και η ομορφιά η καλαισθησία από την άλλη εν τη ενώσει!
Ιερά της σύμβολα ήταν τα λευκά περιστέρια, ένα ζευγάρι περιστεριών έσερνε το άρμα της. Σύμβολά της ήταν επίσης το μήλο, η παπαρούνα, το άνθος της ροδιάς, το τριαντάφυλλο, η μυρτιά, σύμβολο γονιμότητας, και η ανεμώνη.

Κόρη του Ουρανού κατά τον Ησίοδο, η αρχέγονη Αφροδίτη γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας ,όπου άρχισε την περιήγησή της . Αρχικά οι άνεμοι και τα κύματα την έσπρωξαν προς τα Κύθηρα, γι΄αυτό έχει και την προσωνυμία Κυθέρεια. Έχουμε δε και την ίδρυση ενός ναού της θεάς , από τα πανάρχαια χρόνια και δόθηκε στο νησί ο Ομηρικός χαρακτηρισμός ‘ζάθεα’ δηλαδή πανάγια. Ο Δυτικός άνεμος ο Ζέφυρος οδήγησε την Θεά στην Κύπρο, όπου και βγήκε στη ξηρά. Τότε στο μέρος εκείνο άρχισαν να βλαστάνουν και να ανθίζουν λουλούδια, ως χαιρετισμός στη νεογέννητη θεά. Η Αφροδίτη έμεινε για λίγο στην Κύπρο και μετά άρχισε νέα περιήγηση στη θάλασσα, μέχρι που έφτασε στη Λακωνία όπου και εγκαταστάθηκε αρχικά.

Σύμφωνα με τον έκτο Ομηρικό Ύμνο η Αφροδίτη, γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας σε μια ακτή της Πάφου στην Κύπρο, όπου την υποδέχτηκαν οι Ώρες .Και αφού αυτές την έλουσαν, την έντυσαν με ωραίο πέπλο, τη στόλισαν με χρυσό διάδημα και σκουλαρίκια και περιδέραιο, την συνόδευσαν στον Όλυμπο.





Μετά το πέρας της Δύσης, το φως βυθίζεται σε εσωτερικό πυρ και γίνεται αόρατο. Αυτό στην Δύση Εσπερία το λέμε Εσπερινό. Όταν ανέρχεται με τη ροδοδάκτυλη αυγούλα, στην Ανατολή το λέμε Αυγερινό.

Ο πλανήτης Αφροδίτη, είναι ο δεύτερος σε απόσταση απο τον Ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, και ο κοντινότερος πλανήτης στην Γη. Ως ο φωτεινότερος πλανήτης στον νυχτερινό Ουρανό, ήταν γνωστός ήδη από τους αρχαιοτάτους χρόνους, καθώς είναι εύκολα ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη. Ως το λαμπρότερο άστρο που συνοδεύει το φεγγάρι, έλαβε το όνομα της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα, της Αφροδίτης.
Ο Πυθαγόρας την ονόμαζε «άλλο ήλιο» (Sol Alter), χάρη στην υπέροχη ακτινοβολία της.
Λόγω του ότι η Αφροδίτη, είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό νωρίς το πρωί, την αυγή πριν την ανατολή του Ηλίου, και λίγο μετά την δύση του Ηλίου, έλαβε επίσης τα ονόματα, Εωσφόρος (αυτός που φέρνει το φως ή την Αυγή) και Έσπερος. Οι αρχαίοι φαντάζονταν τον Εωσφόρο και τον Έσπερο σαν δυο νέους, που κρατούν από έναν πυρσό, αναγγέλλοντας διαδοχικά τον ερχομό της μέρας και της νύχτας.
Όλο Σύμπαν ανταποκρίνεται στο εσωτερικό κάλεσμα της «Ουρανίας Αφροδίτης», και η ανθρώπινη ψυχή δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητη στον «Ερωτα» για την ένωση της με την συμπαντική ψυχή, τον τόπο προέλευσης και προορισμού της.
Ο ΕΡΩΤΑΣ που η δύναμη του σμίγει τα πάντα και γίνεται ΖΩΗ είναι γιος της Αφροδίτης.

Πως θα μπορούσε ο κόσμος να ήταν χωρίς την ΟΜΟΡΦΙΑ!

Και χωρίς τον ΕΡΩΤΑ που τον κινεί .

Άραγε μπορεί η ομορφιά να σώσει τον κόσμo;;;

Μόνο όταν δεν είναι κλεμμένη!




3 σχόλια:

  1. Venus brightest for 2022 around now
    https://earthsky.org/astronomy-essentials/venus-brightest-greatest-brilliancy-greatest-illuminated-extent-2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η θεά της αγάπης
    Αφροδίτη, Ο Έρως, το Παν!

    ΑΦΡΟΔΙΤΗ! Η αγάπη είναι γένους θηλυκού, ειρηνική!

    Ο Έρως ανήκει στην άρρεν αρχή, την πολεμική

    Η Αφροδίτη μητέρα της Αρμονίας… μας μυεί στο δικό της κόσμο , της ομορφιάς και του έρωτα για να μας μεταδώσει την δική της σοφία και τις δικές της αξίες . Η αισθητική, η αρμονία, το κάλλος, η αγάπη, η γλυκύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια, η τρυφερότητα, η συνεργασία, η Ειρήνη!

    Αιωνίως νέα, αιωνίως ερωτική, εποπτεύει την ερωτική συνουσία του Κόσμου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το φυσικό γίγνεσθαι. Κοντά της μέχρι και ο Άρης γλυκαίνει, χαλαρώνει, αναζητά λύσεις συνύπαρξης, χτίζει γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας, αφήνοντας τον μοναχικό δρόμο και αναζητά την συντροφικότητα της τέλειας πανέμορφης Θεάς. Η ισχύς, η δύναμη από τη μία και η ομορφιά η καλαισθησία από την άλλη εν τη ενώσει!
    https://iparea.wordpress.com/2011/04/21/%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7%cf%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμβουλές παρακολούθησης ουρανού της NASA για τον Απρίλιο του 2022: Σύνδεση και μια κρυφή έκπληξη στη Μεγάλη Άρκτος
    https://scitechdaily.com/nasa-skywatching-tips-for-april-2022-conjunction-junction-and-a-hidden-surprise-in-the-big-dipper/

    ΑπάντησηΔιαγραφή