Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Βροχή αστεριών



Πλανήτες, φεγγάρια, αστεροειδείς  κομήτες,Γαλαξίες κινούνται στον  αέναο ουράνιο χορό τους.
και ο  μήνας Μάιος φθάνει στο τέλος του με ένα εντυπωσιακό ουράνιο σόου .


Και ο άνθρωπος , αυτό το εφήμερο όν συμμετέχει σε αυτόν τον χορό, κατά την διάρκεια της ζωής του μαθαίνει να λικνίζεται στον Συμπαντικό ρυθμό.
Είμαστε  το αποτέλεσμα ενός ταξιδιού, το οποίο ξεκίνησε δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Έχουμε στοιχεία μέσα μας, που υπάρχουν από τη δημιουργία του σύμπαντος.




“Κάθε ζωντανός οργανισμός είναι μια μηχανή προσανατολισμένη προς τους περιστρεφόμενους τροχούς του σύμπαντος. Αν και φαινομενικά επηρεάζεται μόνο από το άμεσο περιβάλλον της, στην πραγματικότητα, η σφαίρα των εξωτερικών επιρροών εκτείνεται σε άπειρη απόσταση”. – Nikola Tesla


"Δεν είσαι ΜΕΣΑ στο σύμπαν. ΕΙΣΑΙ το σύμπαν. Αποτελείς αναπόσπαστο μέρος του. Τελικά δεν είσαι ένα άτομο αλλά ένα σημείο εστίασης όπου το σύμπαν συνειδητοποιεί τον εαυτό του. Τι καταπληκτικό θαύμα!” – Eckhart Tolle

“Είσαι μια όψη του σύμπαντος, με τον ίδιο τρόπο που ένα κύμα είναι μια όψη του ωκεανού”. – Alan Watts

"Είμαστε κατασκευασμένοι από το υλικό των αστεριών."Carl Sagan

Βροχή μετεωριτών Eta Aquariids κορυφώθηκε  4ης, 5ης και 6ης Μαΐου και θα είναι ορατή σε χώρες τόσο του βόρειου όσο και του νότιου ημισφαιρίου.

Οι μετεωρίτες θα φαίνονται να ακτινοβολούν από τον αστερισμό του Υδροχόου, ο οποίος θα βρίσκεται κοντά στον νοτιοανατολικό ορίζοντα κατά τη διάρκεια της βροχής. Επειδή η ακτινοβολία της βροχής - από όπου φαίνεται να προέρχονται οι μετεωρίτες - βρίσκεται σε μια νότια τοποθεσία στον ουρανό, η εκπομπή θα ευνοήσει ελαφρώς τους θεατές στο νότιο ημισφαίριο.

Οι μετεωρίτες αυτοί είναι συντρίμμια που χύνονται από τον κομήτη του Χάλεϋ.που  κάνουν κύκλους στο ηλιακό σύστημα, συχνά μακριά από τον κομήτη. και συναντούν τη Γη δύο φορές κάθε χρόνο με τη μορφή μετεωριτών από τους eta Aquariids του Μαΐου και τους Orionids του Οκτωβρίου. Έτσι, ενώ δεν μπορούμε να δούμε τον ίδιο τον κομήτη, μπορούμε να δούμε κομμάτια πάγου και σκόνης που έχει αφήσει πίσω του τις τελευταίες χιλιετίες.





Οι Ωριωνίδες είναι τα εισερχόμενα σωματίδια του κομήτη του Χάλεϋ, ενώ οι eta Aquariids είναι τα εξερχόμενα σωματίδια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα σωματίδια που βλέπουμε ως μετεωρίτες χωρίστηκαν από τον κομήτη πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια καθώς η τρέχουσα τροχιά του κομήτη δεν διασχίζει την τροχιά της Γης.

Με την ονομασία Ωριωνίδες εμφανίζονται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα τη  20ης με 21η Οκτωβρίου.
 Με την ονομασία Ήτα Υδροχοΐδες (επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και συγκεκριμένα στο αστέρι Ήτα του Υδροχόου), από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου, με αποκορύφωμα τη  6ης προς 7η Μαΐου.






Έρχεται η πιο μεγάλη «καταιγίδα μετεώρων» των τελευταίων δεκαετιών - Η «ουρά» του κομήτη SW3 θα «πέσει» πάνω στη Γη. Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί μια «μετεωροθύελλα»  Δευτέρα 30 Μαίου προς 31. 5.2022.   .100.000 πεφταστέρια την ώρα


Ο κομήτης είναι γνωστός ως 73P/Schwassmann-Wachmann 3 (SW3 για συντομία) και πήρε το όνομά του από τους δύο Γερμανούς αστρονόμους — τον Arnold Schwassmann και τον Arno Arthur Wachmann — που τον ανακάλυψαν το 1930. Ο παγωμένος πυρήνας του κομήτη είχε χωριστεί στα τέσσερα, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες αερίων και υλικών. Μέχρι το 2006, ο θρυμματισμένος κομήτης ήταν χωρισμένος σε 68 κομμάτια και κατά πάσα πιθανότητα έχει διασπαστεί σε ακόμη περισσότερα από τότε.
Προσέγγισε τον ήλιο στις 16 Οκτωβρίου 2011. Από τότε, βρίσκεται σε διαδικασία κατακερματισμού και αποσύνθεσης.
 Ενώ το SW3 κάνει την τροχιά του κάθε 5,4 χρόνια, το μοναδικό σχήμα της τροχιάς του το φέρνει κοντά στη Γη μόνο κάθε 16 χρόνια – εξ ου και το χάσμα μεταξύ των τελευταίων σημαντικών παρατηρήσεών μας το 2006 και της πιθανής βροχής μετεωριτών αυτού του μήνα το 2022.

Η Γη «περάσει» από μέσα τους, διασχίζοντας  τη συγκριμένη περιοχή στις 31 Μαΐου, αν και ο ίδιος ο κομήτης υπολογίζεται ότι θα περάσει από τη «γειτονιά» του πλανήτη μας λίγους μήνες αργότερα.


Νέα βροχή μετεωριτών στην πρόγνωση στον  αστερισμό του Λέοντα.

Αυτό που κάνει τους αστρονόμους ενθουσιασμένους με τα Tau Herculids είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να είναι μια νέα βροχή μετεωριτών — τουλάχιστον για ένα χρόνο.

 Αυτός ο κομήτης έχει μια τροχιακή περίοδο 5,4 ετών — αλλά είναι τόσο αχνός που δεν παρατηρήθηκε ξανά μέχρι τη δεκαετία του 1970.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο SW3 έμοιαζε με τους περισσότερους άλλους κομήτες, μέχρι που οι αστρονόμοι συνειδητοποίησαν ότι είχε γίνει περίπου 600 φορές πιο φωτεινός από προηγούμενες παρατηρήσεις. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι το SW3 είχε διαλυθεί σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της τροχιάς του, αφήνοντας συντρίμμια στη δική του διαδρομή μέσω του ηλιακού συστήματος. 

Όπως αναφέρθηκε, όταν η Γη περνά μέσα από ένα πεδίο συντριμμιών που αφήνει κάποιο ουράνιο αντικείμενο, βιώνουμε μια βροχή μετεωριτών. 

Μια εικόνα του κομήτη SW3, που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, καθώς πλησίαζε τον ήλιο το 2006. NASA, ESA, H. Weaver (APL/JHU), M. Mutchler και Z. Levay (STScI)



.Οι Tau Herculids  εκπέμπονται απο τον αστερισμός του Ηρακλή, ο πέμπτος μεγαλύτερος αστερισμός στον ουρανό, κοντά στο φωτεινό αστέρι Arcturus


Μετά τους Ταυ Ηρακλήδες, η επόμενη βροχή μετεωριτών που θα λάβει χώρα είναι οι Υδροχόοι του Νότιου Δέλτα. Ενώ αναμένεται να κορυφωθούν τη νύχτα της 29ης Ιουλίου έως τις 30 Ιουλίου νωρίς το πρωί, οι βροχές θα παραμείνουν ενεργές από τις 18 Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών .Αυτοί οι μετεωρίτες παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα. 
Προέρχονται από τον κομήτη 96P/Machholz. Αυτός ο σύντομος κομήτης περιφέρεται γύρω από τον ήλιο περίπου μία φορά κάθε πέντε χρόνια.Ο κομήτης Machholz ανακαλύφθηκε από τον Donald Machholz το 1986
Υπάρχουν δύο κλάδοι της βροχής μετεωριτών του Delta Aquariid, ο νότιος και ο βόρειος. Οι Υδροχόοι του Νότιου Δέλτα θεωρούνται ισχυρή βροχή, με μέσο ρυθμό παρατήρησης μετεωριτών 15–20 ανά ώρα και μέγιστη ωριαία ταχύτητα ζενίθ 18.  Οι Υδροχόοι του Βόρειου Δέλτα  είναι μια πιο αδύναμη βροχή, που κορυφώνεται αργότερα στα μέσα Αυγούστου.



Comet 96P/MachholzAdam Block ( NOAO ), AURA , NSF


Είμαστε αστρόσκονη. Ο άνθρωπος γεννήθηκε από τα άστρα.  Έτσι, το σώμα μας είναι ένας μικρός πλανήτης, ένα  ενσυνείδητο σύμπαν σε  μικρογραφία, και  το Σύμπαν -Κόσμος-Κόσμημα  αποκρίνεται στο πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε. 




1 σχόλιο: