Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΕΝΤΟΛΕΣ ΜΑΤΡΙΧ



"ΕΝΤΟΛΕΣ ΗΗΒ"

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης  παρουσίασε μια έκθεση που συζητήθηκε στον Πόρο, χαρτογραφώντας ουσιαστικά την κρίση.
 «Το έργο μου πηγάζει μέσα από τον κοινωνικό και πολιτικό χώρο και φυσικά σ’ ένα διεθνές επίπεδο. Αναφέρομαι στο αδιέξοδο, την παράνοια του αιώνα μας, στο αδιέξοδο του διαλόγου, στην υπερπληθώρα των πληροφοριών και στο μονόλογο των ειδήσεων καθώς και στην ύπαρξη του διαδικτύου με τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Πολλές φορές διερωτώμαι αν υπάρχει διάλογος ή μονόλογος.
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 60 διαπίστωσα πως ο κατακερματισμός των πειραματισμών μας και η διασπορά της γνώσης σε πολλαπλές αυτόνομες κατευθύνσεις ανέπτυξε ανάλογα πολλαπλές μεμονωμένες γλώσσες ή ιδιώματα, που μας οδηγούσαν προς μια επικοινωνιακή σύγχυση και κρίση.
Αυτή η υπερπαραγωγή ιδιωμάτων και μηνυμάτων, αυτό το επικοινωνιακό μποτιλιάρισμα, όπου η πληθώρα εκμηδενίζει τη σημασία των λέξεων και των σημείων, με ώθησαν να καταγράψω και να περιγράψω αυτό το χάος με τον τρόπο ενός «γραφέα» των νεότερων χρόνων ή ενός σημειολόγου της εποχής μου, που θα’ριχνε στη θάλασσα μια μπουκάλα με τις γραφές και τα μηνύματα του.


4 σχόλια:

  1. Το έργο «Εντολές ΗΗΒ» με έντονους συμβολισμούς, που ο Ξενάκης δημιούργησε το 1991 ασκώντας κριτική στον τρόπο που διοχετεύεται η πληροφορία (μεταξύ άλλων και μέσα από τα ΜΜΕ) αντικατέστησε την «Ελλάς ευγνωμονούσα», στο γραφείο του Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ ΞΕΝΑΚΗ.
    Εκθεση στην Θεσ/νίκη 2015 με τίτλο HEL(L)AS ΠΑΝΤΟΥ
    http://www.kulturosupa.gr/index.php/art-book/hel-l-as-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D-9845/#.WWfPS-m_zIU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.fayscontrol.gr/way-chartes-ke-kodikes-oloklironoun-ikastiko-kalokeri-tou-porou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. NO-WAY OUT ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ
    http://www.fayscontrol.gr/way-chartes-ke-kodikes-oloklironoun-ikastiko-kalokeri-tou-porou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή