Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Το μάτι του Διός



Είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος πέρασε ακριβώς πάνω από την πιο εμβληματική περιοχή του Δία, τη μεγάλη «ερυθρά κηλίδα» του στις 10 Ιουλίου.

Μετά τη γιορτή της πρώτης επετείου του στην τροχιά του Δία, το διαστημόπλοιο Juno της NASA πέταξε κατευθείαν πάνω από τη Μεγάλη Κόκκινη Θέση του Δία, την εικονική καταιγίδα του γίγαντα του φυσικού αερίου, πλάτους 16.000 χιλιομέτρων. Είναι η πρώτη προσεγγιστική και προσωπική άποψη της ανθρωπότητας για το γιγάντιο χαρακτηριστικό - μια καταιγίδα που παρακολουθείται από το 1830 και ενδεχομένως υπάρχει για περισσότερα από 350 χρόνια.

Το Juno στις 4 Ιουλίου έκλεισε ένα έτος σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Στις 10 Ιουλίου, στη διάρκεια του έκτου κοντινού περάσματος πάνω από το Δία, το αμερικανικό σκάφος πέρασε σε ύψος 9.000 χιλιομέτρων ακριβώς πάνω από την κορυφή των νεφών της «ερυθράς κηλίδας».
"Το μυστήριο Μεγάλο Κόκκινο Σημείο του Δία είναι ίσως το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του Δία", δήλωσε ερευνητής του Juno από το Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο. "
"Η συλλογή δεδομένων του Μεγάλου Κόκκινου Σημείου είναι μέρος της έκτης επιστημονικής έρευνας του Juno που διέρχεται από τις μυστηριώδεις κορυφές σύννεφων του Δία. Το Perijove (το σημείο στο οποίο η τροχιά έρχεται πιο κοντά στο κέντρο του Δία) ήταν  τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου, στις 6:55 μ.μ. PDT (9:55 π.μ. EDT). Την εποχή του perijove, ο Juno θα είναι περίπου 3.500 χιλιόμετρα πάνω από τις κορυφές του πλανήτη. Εντεκα λεπτά και 33 δευτερόλεπτα αργότερα, ο Juno  έχει καλύψει άλλα 24.713 μίλια (39.771 χιλιόμετρα) και  βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις κορυφές των κεραμιδιών που έχουν κυματιστεί από το μεγάλο κόκκινο σημείο του Δία. Το διαστημικό σκάφος πέρασε περίπου 5.000 χιλιόμετρα (9000 χιλιόμετρα) πάνω από τα σύννεφα Giant Red Spot. Και τα οκτώ από τα όργανα του διαστημικού σκάφους καθώς και το σύστημα απεικόνισης του, το JunoCam, ήταν ανοικτά κατά τη διάρκεια της πτήσης,για να δουν πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της τεράστιας καταιγίδας, που την κάνουν τόσο ξεχωριστή και γιατί αυτή έχει διαρκέσει τόσο πολύ.

Κάθε νέο πέρασμα φέρνει το Juno πιο κοντά στην καρδιά της επικίνδυνης ζώνης ισχυρής ακτινοβολίας (καταιγίδας ηλεκτρονίων) που περιβάλλει τον αέριο γίγαντα, αν και μέχρι σήμερα το σκάφος τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες των δημιουργών του.

Το Juno εκτοξεύθηκε στις 5 Αυγούστου 2011 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Η ελλειπτική τροχιά που διαγράφει γύρω από το Δία, το φέρνει σε απόσταση έως 3.400 χιλιομέτρων πάνω από τα νέφη του πλανήτη. Παράλληλα, ορισμένα από τα πιο μεγάλα και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια έχουν στραφεί και αυτά στο Δία, για να βοηθήσουν το Juno στη μελέτη της ατμόσφαιρας του πλανήτη.



 Κατά τη διάρκεια της αποστολής του εξερεύνησης, ο Juno ανεβαίνει χαμηλά πάνω από τους πόλους  του πλανήτη - περίπου στα 2.400 χιλιόμετρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των πτήσεων, ο Juno ψάχνει κάτω από το σκοτεινό κάλυμμα σύννεφο του Δία και μελετά τις ακτίνες του για να μάθει περισσότερα για την προέλευση, τη δομή, την ατμόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη.Τα αποτελέσματα της πρώτης επιστήμης από την αποστολή Juno της NASA απεικονίζουν τον μεγαλύτερο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα ως έναν ταραγμένο κόσμο, με μια περίπλοκη εσωτερική δομή, μία ενεργή πολική aurora και τεράστιους πολικούς κυκλώνες.







Juno spacecraft to fly over Jupiter's Great Red Spot July 10

1 σχόλιο:

  1. Βιντεο και φωτο τη ΝΑΣΑ
    http://www.news.com.au/technology/science/space/nasas-juno-spacecraft-to-make-historic-flyby-of-jupiters-great-red-spot-today/news-story/c32bc1ee15441d5c8ab45c752abdfdbc

    ΑπάντησηΔιαγραφή