Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Total eclipse of the sun

 



«Μεγάλη Βορειοαμερικανική Έκλειψη Ηλίου» της 8ης Απριλίου 2024


Η Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024, η ολική έκλειψη Ηλίου θα διασχίσει τη Βόρεια Αμερική, περνώντας πάνω από το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η ολική έκλειψη Ηλίου θα ξεκινήσει πάνω από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Εφόσον το επιτρέπει ο καιρός, η πρώτη τοποθεσία στην ηπειρωτική Βόρεια Αμερική που θα βιώσει το σύνολο είναι η ακτή του Ειρηνικού του Μεξικού γύρω στις 11:07 π.μ.


Το μονοπάτι της έκλειψης συνεχίζεται από το Μεξικό, μπαίνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Τέξας και ταξιδεύοντας μέσω Οκλαχόμα, Αρκάνσας, Μιζούρι, Ιλινόις, Κεντάκι, Ιντιάνα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Νέα Υόρκη, Βερμόντ, Νιου Χάμσαϊρ και Μέιν. Μικρά τμήματα του Τενεσί και του Μίσιγκαν θα βιώσουν επίσης την ολική έκλειψη ηλίου. Η έκλειψη θα εισέλθει στον Καναδά στο νότιο Οντάριο και θα συνεχιστεί μέσω του Κεμπέκ, του Νιού Μπράνζγουικ, του νησιού του Πρίγκηπα Εδουάρδου και του Ακρωτηρίου Μπρετόν. Η έκλειψη θα βγει από την ηπειρωτική Βόρεια Αμερική στην ακτή του Ατλαντικού του Newfoundland, στον Καναδά, στις 5:16 μ.μ.




Η μεγαλύτερη ολική έκλειψη ηλίου από το 1806: σκοτάδι κατά τη διάρκεια της ημέρας για 5 λεπτά
Πώς η Έκλειψη επηρεάζει το περιβάλλον
Αυτό το κοσμικό γεγονός είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό θέαμα. Επηρεάζει τις θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να πέφτουν κατακόρυφα και αλλάζει τη συμπεριφορά της άγριας ζωής, προσθέτοντας γοητεία και ένα μυστήριο στο συνολικό θέαμα.

Στις 16 Ιουνίου 1806 , μια ολική έκλειψη ηλίου διέσχισε τη Βόρεια Αμερική από τη Μπάχα Καλιφόρνια στη Μασαχουσέτη. Αυτή ήταν μια μεγάλης διάρκειας έκλειψη με σχεδόν 5 λεπτά συνολικά στο σημείο της μεγαλύτερης έκλειψης. Ενώ οι δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αραιοκατοικημένες, αυτή η έκλειψη πέρασε πέρα ​​από το Οχάιο, την Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη, το Βερμόντ, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Μασαχουσέτη, το Κονέκτικατ και το Ρόουντ Άιλαντ.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗΣ ΣΤΟ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΗ ΤΟΥ HAMPSHIRE, 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 1806. ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ MICHAEL ZEILER

Μετά την έκλειψη, αυτή η αναφορά για την έκλειψη γράφτηκε σε μια πρώιμη αμερικανική εφημερίδα, το Hampshire Federalist στις 8 Ιουλίου 1806. Όπως αφηγείται ο Δρ Ουίλιαμς:

"
Μια ολική έκλειψη Ήλιου είναι ένα από τα πιο ελκυστικά και ασυνήθιστα φαινόμενα που παρουσιάζει ποτέ στην άποψή μας η Αστρονομία. Μια κεντρική έκλειψη του Ήλιου θα συμβαίνει σε κάποιο μέρος της γης κατά τη διάρκεια κάθε έτους. Πολύ σπάνια παρατηρείται ολική έκλειψη σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος.
Είχαμε μια ευνοϊκή ευκαιρία να παρατηρήσουμε μια από αυτές τις εκλείψεις την περασμένη Δευτέρα. Ήταν σχεδόν ολοκληρωτικό σε αυτό το μέρος. ο καιρός ήταν καλός και η γαλήνη και καθαρός αέρας. Ένα καλό ρολόι για αρκετές μέρες πριν, ρυθμιζόταν προσεκτικά από αντίστοιχα υψόμετρα του Ήλιου. και οι παρατηρήσεις έγιναν με ένα καλό ανακλαστικό τηλεσκόπιο, που έγινε από τον Nairne με μεγεθυντική δύναμη 55 φορές. ένας βοηθός σημειώνει το ρολόι και ένας άλλος καταγράφει τις παρατηρήσεις».

Και "Υπήρχαν πολλά φαινόμενα που συμμετείχαν σε αυτήν την έκλειψη, τα οποία φαίνονται άξια προσοχής. Από την αρχή έως την εποχή της μεγαλύτερης συσκότισης, το χρώμα και η εμφάνιση του ουρανού άλλαζαν σταδιακά από ένα γαλάζιο σε ένα πιο σκούρο και σκοτεινό χρώμα, μέχρι που έφερε την όψη και τη σκοτεινιά της νύχτας. Οι βαθμοί του σκότους ήταν μεγαλύτεροι από ό,τι αναμενόταν, ενώ τόσες από τις ηλιακές ακτίνες ήταν ακόμα ορατές. Ο Άρης και η Αφροδίτη έλαμπαν λαμπερά στη δύση, ο Σείριος φαινόταν στα νοτιοανατολικά και στο ζενίθ το Aldebaran φαινόταν λαμπερή και αστραφτερή».

Αυτή η έκλειψη είναι αξιοσημείωτη για ένα αδημοσίευτο χειρόγραφο του James Fenimore Cooper, The Eclipse . Ο συγγραφέας είδε την ολική έκλειψη ηλίου στο Cooperstown της Νέας Υόρκης. Υπάρχει μια άλλη ιστορία που αφορά τον ιθαγενή Αμερικανό αρχηγό Tecumseh και την Έκλειψη του 1806 .

Η επόμενη έκλειψη που παρατηρήθηκε ευρέως στις νεαρές Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου της 12ης Φεβρουαρίου 1831 . Αυτή η έκλειψη έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε μια εξέγερση των σκλάβων με επικεφαλής τον Nat Turner
Έβλεπε αυτή την έκλειψη και την έλαβε ως σημάδι από τον Θεό για να ξεκινήσει μια εξέγερση εναντίον των δουλοπάροικων.

Αυτή η έκλειψη του 1831 ήταν το θέμα του πρώτου γνωστού χάρτη έκλειψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τυπώθηκε στο Αμερικανικό Αλμανάκ και το Αποθετήριο Χρήσιμης Γνώσης. Ακόμη και χωρίς το ίχνος της έκλειψης, αυτός ο όμορφος χάρτης θα στεκόταν από μόνος του ως ένας εξαιρετικός πρώιμος χάρτης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Απεικόνιση της ολικής έκλειψης ηλίου της 16ης Ιουνίου 1806 από τον Samuel Mosely, Class of 1818. Ημερομηνία 28 Μαΐου 1817.


ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ MICHAEL ZEILER


2 Μεγάλες Τεξανικές εκλείψεις! Δακτυλιοειδής έκλειψη της 14ης Οκτωβρίου 2023 και ολική έκλειψη της 8ης Απριλίου 2024.

Στις 14 Οκτωβρίου 2023, μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου ξεκινά πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και φτάνει στις ΗΠΑ στο Όρεγκον.Η Σελήνη θα περάσει και πάλι απευθείας ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο — αλλά αυτή τη φορά δεν θα καλύψει εντελώς τον ηλιακό δίσκο, αλλά θα τον μετατρέψει σε ένα λεπτό «δακτύλιο φωτιάς».
Δύο ηλιακές εκλείψεις διασχίζουν το Τέξας σε 6 μήνες! Αυτή είναι μια σπάνια και εξαιρετική περίσταση για οποιοδήποτε συγκεκριμένο σημείο στη Γη





Η ολική έκλειψη ηλίου του 2017 ήταν η πρώτη που άγγιξε το "Lower 48" από το 1979 και η πρώτη που κάλυπτε τις ΗΠΑ από ακτή σε ακτή από το 1918.ου Θεωρείται η Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη.

Η ολική έκλειψη ηλίου αυτής της άνοιξης το 2024 είναι πολύ σημαντική μοναδική  και σημειοδοτεί την αρχή για όλον τον πλανήτη και δεν θα υπάρξει άλλη πριν από το 2106.

Η NASA θα εκτοξεύσει ηχητικούς πυραύλους στη σκιά της Σελήνης κατά την έκλειψη Ηλίου

Το πρόγραμμα της διαστημική υπηρεσίας Atmospheric Perturbations Around The Eclipse Path θα διερευνήσει πως αυτή η πτώση του ηλιακού φωτός και της θερμοκρασίας επηρεάζει την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Το πρόγραμμα APEP πήρε το όνομά του από την θεότητα των ερπετών της αρχαίας Αιγύπτου, νέμεση της θεότητας του ήλιου Ρα, σύμφωνα με τη NASA

Οι πύραυλοι που ηχούν οι Ατμοσφαιρικές Διαταραχές γύρω από το Μονοπάτι της Έκλειψης (APEP) θα εκτοξευθούν από την Πτήση του Wallops της NASA στη Βιρτζίνια για να μελετήσουν τις διαταραχές στην ιονόσφαιρα που δημιουργούνται όταν η Σελήνη επισκιάζει τον Ήλιο. Οι πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί στο παρελθόν και είχαν ανακτηθεί με επιτυχία από τη δοκιμαστική εγκατάσταση White Sands στο Νέο Μεξικό, κατά τη διάρκεια της δακτυλιοειδούς έκλειψης ηλίου τον Οκτώβριο του 2023 . Έχουν ανακαινιστεί με νέα όργανα και θα επανακυκλοφορήσουν τον Απρίλιο του 2024.
Apep ,
που γράφεται επίσης Apepi , Aapep ( Αρχαία Αιγυπτιακά ή Apophis Ο Ápophis ), ήταν η αρχαία αιγυπτιακή θεότητα που ενσάρκωσε το σκοτάδι και την αταξία , και έτσι ήταν ο αντίπαλος του φωτός και του Ma'at (τάξη/ αλήθεια ). Ο Ρα ήταν ο φέρων του φωτός και ως εκ τούτου ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Apep.


Total Eclipse

"Big shots
Διαφωνούν για το τι έχουν
Κάνοντας τον πλανήτη τόσο ζεστό
Ζεστό σαν ολοκαύτωμα"


"Big shots
Argue about what they've got
Making the planet so hot
Hot as a holocaust
Blow up
Everything's gonna go up
Even if you don't show up
In your Chemise Lacoste
Total eclipse
It's a total eclipse
It's a total eclipse of the sun
Can't come to grips with the total eclipse
Just a slip of the lips and you're done
Fall out
Nobody left to crawl out
If someone calls
We're all out
Turning in to French fries
Last dance
Let the entire cast dance
Do the dismembered blast dance
As we get atomized!
Total eclipse
It's a total eclipse
It's a total eclipse of the sun
Can't come to grips with the total eclipse
Just a slip of the lips and you're done"




4 σχόλια:

  1. Η NASA θα εκτοξεύσει ηχητικούς πυραύλους στη σκιά της Σελήνης κατά την έκλειψη Ηλίου
    https://science.nasa.gov/solar-system/skywatching/nasa-to-launch-sounding-rockets-into-moons-shadow-during-solar-eclipse/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή ο Ρα ήταν η ηλιακή θεότητα , ο φέρων του φωτός, και επομένως ο υποστηρικτής του Μαάατ, ο Απέπ θεωρήθηκε ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρα, και έτσι του δόθηκε ο τίτλος Εχθρός του Ρα και επίσης «ο Άρχοντας του Χάους».

    Ο "Άρχοντας του Χάους" θεωρήθηκε ως γιγάντιο φίδι ή φίδι που οδηγεί σε τίτλους όπως Φίδι από τον Νείλο και Κακό Δράκο . Κάποιες επεξεργασίες είπαν ότι είχε μήκος 16 γιάρδες και είχε ένα κεφάλι από πυριτόλιθο
    https://en.wikipedia.org/wiki/Apep

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.tovima.gr/2024/04/09/green/ekleipsi-iliou-i-epomeni-pou-tha-ginei-orati-stin-ellada-ola-ta-dedomena/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Ευρώπη θα γίνει η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου και συγκεκριμένα στις 12 Αυγούστου 2026.

    Αυτό δήλωσε ο Αμίρ Κάσπι, επιστήμονας στο Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Μπόλντερ του Κολοράντο. Αυτή η έκλειψη θα περάσει κυρίως πάνω από τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και ένα μικρό τμήμα της Πορτογαλίας, ενώ μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε τμήματα της Ευρώπης, της Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής.

    Μια άλλη ολική έκλειψη ηλίου, όπως αναφέρει το CNNi που αναμένουν οι επιστήμονες θα περάσει πάνω από τις πυραμίδες της Αιγύπτου στις 2 Αυγούστου 2027, με την ολικότητα να αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από έξι λεπτά, αποκάλυψε ο ίδιος.

    Οι λάτρεις της δακτυλιοειδής έκλειψης ηλίου, κατά την οποία το φεγγάρι εμποδίζει μόνο ένα μέρος του φωτός του ήλιου και δημιουργεί ένα φανταστικό φαινόμενο «δακτυλίου φωτιάς», θα είναι ορατή πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή στη Νότια Αμερική στις 2 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη NASA.
    https://www.cnn.gr/kosmos/story/414055/i-evropi-etoimazetai-gia-tin-epomeni-oliki-iliaki-ekleipsi-apo-poies-xores-tha-einai-orati

    ΑπάντησηΔιαγραφή