Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Στην γειτονιά των θεών

 Αιγλήεις Ολυμπος




Βασίλης Ιθακήσιος, ο άνθρωπος που επέλεξε επί είκοσι χρόνια να ζήσει με τους Θεούς του Ολύμπου, ζούσε σε μια απρόσιτη σπηλιά του αγαπημένου του βουνού, που είχε ανακαλύψει ο ίδιος.Θα την ονομάσει «Άσυλο των Μουσών» Σήμερα είναι γνωστή ως “σπηλιά του Ιθακήσιου”.


Ο πατέρας του καταγόταν από την Ιθάκη, παντρεύτηκε όμως στην Μυτιλήνη και εγκαταστάθηκε εκεί μόνιμα όπου και ασκούσε το επάγγελμα του ναυπηγού, έφτιαχνε δηλαδή βάρκες.

Τέλειωσε το Πολυτεχνείο (σχολή Καλών Τεχνών Σπούδασε στην φλαμανδική Σχολή. Γύρισε στη Μυτιλήνη και απο κεί στην Σμύρνη , ως την καταστροφή…που έφυγε χωρίς ρούχα. Μετά την Σμύρνη αρχίζει η περιπλάνηση του ανθρώπου, του καλλιτέχνη. Πίνδο, Ζάλογγο, Παρνασσό Βέρμιο. Τα άγρια τοπία των βουνών των ελληνικών βουνών τον μάγευαν.


 
Ιθακήσιος φιλοτέχνησε 500 περίπου πίνακες  του Ολύμπου με συννεφιά, με πρωινό ήλιο με χιόνι και με ομίχλη. τ’ απύθμενα φαράγγια « πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος-βράχους, τον θυμό και τους κεραυνούς του αγκυλομυτης Διός το μεγαλείο βουνού.


Ως το τέλος της ζωής του νοσταλγούσε τον Όλυμπο και επιθυμούσε την επιστροφή του σε αυτόν, και εκεί επέστρεψε στα 100 του χρόνια.
Αφησε πίσω του το έργο του.... ζωγράφισε την ΖΩΗ.





3 σχόλια:

  1. “Η Τέχνη είναι υψηλό λειτούργημα και μύησις και ποιητική εκμυστήρευσις, εκφραζομένη δια του σχεδίου και του χρώματος. Εις τα τοπία μου προσπαθώ να δώσω τον ελληνικό τους χαρακτήρα και την υποβλητική ατμόσφαιρα, που αποτελεί την ψυχικήν των έκφραση και την αναπνοή των. Το ελληνικό τοπίο είναι μοναδικό εις γλυκύτητα τόνων και εις ιδιότυπον θέλγητρον.

    Συνεπώς ο ζωγράφος θα πρέπει να το περιγράψει εις την ιδανική του μορφήν και εις την πιο ευτυχισμένη στιγμή της προβολής του. Εάν δεν συλλάβη τον κραδασμό και το νόημά του, τότε θα το ιστορήσει τυπικά και το έργον θα είναι έγχρωμος φωτογραφία.

    Δεν ανήκω εις καμία σχολήν, παρόλο ότι η δουλειά μου είναι νεοεμπρεσιονιστική. Η σχολή μου είναι η αιωνία πηγή της εμπνεύσεως και η ψυχική ανταπόκρισης με το τοπίον και τον άνθρωπο. Εις τα πορτρέτα μου επιδιώκω να δώσω εκείνο που υπογραμμίζει την προσωπικότητα και τον τόνο, που εκφράζει το ψυχικό υποσυνείδητο. Οπωσδήποτε ο Όλυμπος και η εναλλασσόμενη ομορφιά του σ’ όλες τις ώρες και σ’ όλες τις εποχές είναι η μοναδική μου ανεξάντλητος πηγή και συχνά – πυκνά μου γίνεται αφορμή να ζωγραφίσω με το παλιό πάθος που μαραίνεται με τα χρόνια και την παλιά ζέση που κρυώνει με την παρουσία των νέων θεών που προσπαθούν να μας εκμαυλίσουν με την μουσική των Σειρήνων.” (Βασίλης Ιθακήσιος, ΒΡΑΔΥΝΗ, 09.07.1953)
    https://dasarxeio.com/2016/02/07/27949/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 2018 το doodle της Google αποτελεί ένα αφιέρωμα στον Όλυμπο.
    https://www.iefimerida.gr/news/435195/me-aroma-elladas-simerino-doodle-tis-google-afieroma-ston-olympo-eikones

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Marie Anne De Bovet στο βιβλίο της "La Jeune Grece" Paris 1897», Η Νέα Ελλάς, αφιερώνει αποκλειστικά ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου της, στις σελίδες 265-271, για τον Όλυμπο, με πλήρη τίτλο «Le fleuve Apollonien et la region de l' Olympe».
    "Ο ποταμός του Απόλλωνα και η περιοχή του Ολύμπου
    Στην άλλη άκρη της μεγάλης πεδιάδας της Θεσσαλίας, ξαναβρίσκουμε τον ποταμό του θεού Απόλλωνα, τον Πηνειό, που είναι γνωστός και ως Σαλαμβριά στη σύγχρονη γεωγραφία, με το ένα και μοναδικό του ρεύμα, το οποίο κοντά στις εκβολές προχωράει ανάποδα και πιο γρήγορα. Είναι ακόμα πλατύς και αργός, καθώς κυλάει ανάμεσα στις πυρετώδεις όχθες του. (---)
    Προς την ανατολή υπάρχουν αυτές οι δύο γιγάντιες ορεινές μάζες. Η μία είναι η Όσσα, λίγο πιο κοντή, λες και είναι το σκαμνάκι για να ανέβεις στην άλλη, τον Όλυμπο. Προσπαθούμε να συγκρίνουμε την Όσσα με το Πήλιο, στους πρόποδες του οποίου βρισκόμασταν τις προηγούμενες ημέρες. Από εδώ, όμως, φανταζόμαστε τους οργισμένους Τιτάνες που ήλπιζαν να σκαρφαλώσουν στον Όλυμπο, τον ανυπέρβλητο και καλυμμένο από τα χιόνια."
    https://www.amazon.com/Jeune-Gr%C3%A8ce-French-Marie-Anne-Bovet-ebook/dp/B072KWJGFB

    ΑπάντησηΔιαγραφή