Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ουρανός του Δεκεμβρίου 2023

 



Οι Δίδυμίδες είναι μια παραγωγική βροχή μετεωριτών που προκαλείται από το αντικείμενο 3200 Phaethon ,  που πιστεύεται ότι είναι ένας Παλλάδιος αστεροειδής με τροχιά « βράχου κομήτη

Η βροχή μετεωριτών Geminid είναι μοναδική μεταξύ των ουράνιων γεγονότων καθώς δεν προέρχεται από έναν κομήτη αλλά από τον αστεροειδή 3200 Phaethon, που ανακαλύφθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1983, από τον Υπέρυθρο Αστρονομικό Δορυφόρο

Η βροχή μετεωριτών Geminids, διάσημη για τις πολύχρωμες ραβδώσεις φωτός στον νυχτερινό ουρανό, πρόκειται να κορυφωθεί το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε ιδανικές συνθήκες, οι θεατές μπορούν να εντοπίσουν δεκάδες μετεωρίτες κάθε ώρα.


Πολύχρωμοι μετεωρίτες

Οι Δίδυμίδες (Geminids) είναι φωτεινοί και μπορεί να εμφανιστούν με λευκό, κίτρινο ή πράσινο χρώμα και μερικές φορές ακόμη και κόκκινο, πορτοκαλί ή μπλε. Αυτό οφείλεται στην παρουσία μετάλλων που συνθέτουν τα συντρίμμια, με τον ίδιο τρόπο που σχεδιάζουμε τα πυροτεχνήματα να φαίνονται πολύχρωμα όταν εκρήγνυνται.

Η NASA αποκαλεί τους Διδύμους μία από τις «καλύτερες και πιο αξιόπιστες ετήσιες βροχές μετεωριτών» της χρονιάς.


Αυτή η εικόνα απεικονίζει τον αστεροειδή Φαέθων να θερμαίνεται από τον Ήλιο. Η επιφάνεια του αστεροειδούς γίνεται τόσο ζεστή που το νάτριο μέσα στο βράχο του Φαέθωνα πιθανότατα εξατμίζεται και εξαερώνεται στο διάστημα, αναγκάζοντάς τον να λαμπρύνει σαν κομήτης και να σχηματίσει μια ουρά. (Πίστωση εικόνας: NASA/JPL-Caltech/IPAC)



Για αρκετό καιρό, ένας αστεροειδής με το όνομα Φαέθων έφερε στους αστρονόμους κάτι σαν αίνιγμα.


Όταν περνά πιο κοντά στον ήλιο κατά τη διάρκεια της τροχιάς του, μπορεί να φανεί μια μακριά ουρά υλικού που φεύγει από τον βράχο πλάτους τριών μιλίων (πλάτους πέντε χιλιομέτρων). Ωστόσο, εάν η ουρά του Φαέθωνα είναι το υλικό των συνηθισμένων κομητών - πάγου και διοξειδίου του άνθρακα - τότε θα πρέπει να είναι ορατή όταν ο κομήτης είναι τόσο μακριά όσο ο Δίας . Αλλά δεν είναι.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες είχαν κάποιες θεωρίες σχετικά με το τι θα μπορούσε να αποτελείται ο Φαέθων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν ποια ίχνη πίσω από τον αστεροειδή περνάει από τον Ήλιο. Και σε νέα έρευνα , οι αστρονόμοι συνέκριναν τις υπέρυθρες εκπομπές του Phaethon που αναλύθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA με τις εκπομπές μετεωριτών στα εργαστήρια, βρίσκοντας τελικά ότι ο Phaethon πιθανότατα ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία μετεωριτών , από τα οποία είναι γνωστά μόνο έξι δείγματα.
 Η 1,4χρονη τροχιά του Φαέθωνα γύρω από τον Ήλιο και η ελλειπτική τροχιά του που μοιάζει με κομήτη οδήγησε τους επιστήμονες να υποθέσουν εάν πρόκειται για "νεκρό κομήτη" ή για μια ξεχωριστή ουράνια οντότητα γνωστή ως "βραχώδης κομήτης". Παρά την τροχιά του που μοιάζει με κομήτη, ο Φαέθων δεν έχει ουρά κομήτη και εμφανίζει φάσματα που μοιάζουν με βραχώδη αστεροειδή.  Πήρε το όνομά  από την Ελληνική μυθολογία . Είναι αυτός που οδηγούσε το άρμα του θεού Ήλιου Ήλιου. Η ανακάλυψη του Φαέθωνα αποδόθηκε στον αστρονόμο Fred Whipple. 




Όλος  τον Δεκέμβριο μήνα – Ο αστεροειδής Vesta βρίσκεται σε αντίθεση, που σημαίνει ότι βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, και είναι ο πιο κοντινός και φωτεινότερος του έτους. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να δοκιμάσετε να το παρατηρήσετε με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Θα μετακινηθεί βόρεια στον ουρανό μεταξύ Διδύμων και Ωρίωνα κατά τη διάρκεια του μήνα. Χρησιμοποιήστε την αγαπημένη σας εφαρμογή παρακολούθησης του ουρανού για να εντοπίσετε την ακριβή θέση της τη νύχτα που παρατηρείτε.

Το διαστημικό σκάφος Dawn της NASA μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Vesta στις 16 Ιουλίου 2011 για μια εξερεύνηση ενός έτους και έφυγε από την τροχιά της Vesta στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 καθοδόν προς τον τελικό προορισμό του, τη Ceres. Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα που συνέλεξε η Dawn για πρόσθετες γνώσεις σχετικά με το σχηματισμό και την ιστορία της Vesta.Μετά την ανακάλυψή του, η Vesta, όπως και η Ceres, η Pallas και η Juno πριν από αυτήν, ταξινομήθηκε ως πλανήτης και της δόθηκε ένα πλανητικό σύμβολο . Το σύμβολο αντιπροσώπευε τον βωμό της Vesta με την ιερή του φωτιά και σχεδιάστηκε από τον Gauss.  Στη σύλληψη του Gauss, πλέον ξεπερασμένη, αυτό σχεδιάστηκε
 Τα σύμβολα των αστεροειδών αποσύρθηκαν σταδιακά από την αστρονομική χρήση μετά το 1852, αλλά τα σύμβολα για τους τέσσερις πρώτους αστεροειδείς αναστήθηκαν για την αστρολογία τη δεκαετία του 1970. Η συντομευμένη σύγχρονη αστρολογική παραλλαγή του συμβόλου Vesta είναι (U+26B6 ⚶)

"Το μήνυμα της Νέας εποχής"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου